Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Граждански протест против интензивна „санитарна” сеч

Граждански протест против интензивна „санитарна” сеч

До

 Кмета на Община

 Силистра

 Д-р Юлиян Найденов

Сигнал

 от група граждани

От 2010 г. в Силистра се наблюдава интензивна „санитарна”сеч. Изключително сме притеснени от масовата сеч, която се извършва в град Силистра – в Крайдунавският парк и на територията на целия ни град. Точният термин за случващото се в града ни от 2010/2011 г. до днес е МАСОВА СЕЧ. Резултатите от нея не са обнадеждаващи. Дърветата в града са в лошо състояние точно заради човешката намеса върху тях. Кой преценява, че дърветата имат нужда от този тип „санитарна” сеч, кой издава предписанията и кой контролира изпълнението на задачата? Имаме редица въпроси, разделяме ги на няколко групи и ще очакваме конкретни отговори на всеки един от тях!

За няколко години от един добре планиран и озеленяван в продължение на десетилетия град, днес Силистра е обезобразена и с коренно променен облик. С началото на дейностите по финансираният от ОПРР проект в Парка стана ясно, че не се цели Озеленяване на града, а напротив – секат се вековни дървета – без оглед на състоянието им. Не е нужно да обясняваме, че тези дървета освен източник на сянка и кислород, са най-вече дом на разнообразни животински видове – катерици, косове, синигери, сови и др. По-точно бяха дом, защото много от дърветата вече ги няма! Под предтекст, че по-голяма част от дърветата са „опасни”, от картата на Парка изчезнаха безвъзвратно разнообразни и предимно здрави дървесни видове – акации, ясени, мекиш, липи, диви череши и др. Нараняват се и се обезобразяват дървета, които след година вече наистина ще са „опасни”.

Въпроси за Поддържане и опазване на зеленината в град Силистра - касае се за улици и тротоари:

1. Кой наблюдава изпълнението на проектите в града, свързани със зелената среда? Енерго-дружеството сече дървета след разрешение на кого? Видимите проблеми, които оставят след себе си са бъдещи реални проблеми – нарушава се баланса на всички дървета, които са „подрязани” от не-специалисти и това е предпоставка за следващи проблеми. За тези бъдещи проблеми дърветата не могат да са виновни – опасни ги правят хората!

2. Изпълнението – примерно извършва се от фирма „Синева” – има ли там квалифицирани специалисти, които да са компетентни за извършването на такава специализирана дейност? Пресен пример е ул. Добрич от изминалата седмица – кофа на багер да вади корените на дърво и това да е здраво дърво след тази „процедура” – как е възможно това според Вас и специалистите, които работят там? Новите тротоари са хубаво нещо, но защо това да става на цената на здрави дървета?

3. Кой всъщност отговаря за поддържане на зеленината в градската среда? Колко на брой хора като персонал отговарят за колко на брой дървета?

4. Има ли специалисти – еколог, ландшафтен архитект на щат в Община Силистра, който да е компетентен и да взема експертни решения за озеленяването в града ни?

5. Къде в града има новозасадени широколистни дървета на мястото на отсечените такива по тротоарните площи? Улиците и булевардите на града ни в голямата си част са обезобразени – с отстранени до дънер дървета, с безогледна сеч на клони – несъобразена с дърветата и тяхната специфика, в резултат на което те биват допълнително разболявани и увреждани безнадеждно. Единствените засадени растителни видове по улици и булеварди са туи, по-подходящи за озеленяване на градини и дворове!

6. Туите, с които се прави опит да се заместват дърветата по тротоарите се садят директно, често в пясък, в тротоара – без почва, не се поливат и след това се оставят да изсъхнат – грижа за растенията ли е това? Това е средиземноморски вид и не е особено подходящ за нашия климат – защо се избира точно това растение?

7. Каква ще е съдбата на липите – и те ли ще изчезнат от облика на града? Вече виждаме как си отиват безвъзвратно и те!

8. Как се третират кестените – кога е констатирана болестта по тях, какво лечение се прилага – трябва да се прилага, ако искат да бъдат излекувани! И кой носи отговорност за тяхното състояние в момента? Те ли са следващите „чинари за подновяване”?

9. На кои улици и зелени площи в град Силистра предстои изсичане на дървета? Колко на брой дървета предстои да бъдат изсечени?(Защото както вече знаем всички, не се касае само за 87 чинара,а за много повече дървета.) КОЛКО?

10. Каква е политиката на Общината по отношение на зелената среда в града – планирано ли е озеленяване с дълготрайна широколистна растителност? Регистрираме до момента само политика за озеленяване с храсти и иглолистни видове, които не решават проблемите с летните горещини, не поглъщат прах и не изолират от шум така, както широколистните дървета. Сред планираните нови видове бяха споменати и чинари – какви грижи се предвиждат за тях, за да не достигнат „статута” на настоящите здрави и все още млади чинари?

11. Защо желанията на отделни граждани надделяват при решения за зеления облик на града ни – масово се режат дървета след сигнали от граждани, пожелали това? Това ли е разумната политика за озеленяване на една община – скоро ще останем само с бетон и асфалт? Кислородът, сянката, прохладата – къде остават те в грижата за хората?

12. Искаме писмени обяснения за проведените дейности по ул. Добрич и ул. Дръстър – увреждане на корените на дърветата по ул. Добрич и премахване на здрави липи по улДръстър, въз основа на чия заповед се извършват тези действия и кой контролира процесите на самите улици?

Въпроси За Чинарите

1. Направено ли е обследване за всяко конкретно дърво, кой го е провел и кой е дал предложението всички 87 дървета да бъдат премахнати?

2. На какъв етап е в момента проекта – има ли строително разрешение и Протокол от Експертен съвет по УТ? Защо да не е възможно да бъде променен само този елемент – опазване на дърветата и оформяне на новите тротоари чрез оставено повече свободно място за кореновата система – едно напълно реално и прилагано в много други градове решение?

3. Защо е взето това крайно решение – обсъждани ли са други варианти, при положение, че става въпрос за здрави дървета – защо се настоява за този краен вариант? Общинското ръководство признава факта, че са здрави – защо и от кого е взето това решение?

4. Кога и къде е имало градско обсъждане, на което да е дискутирано проектното решение и свързаната предстояща сеч на чинарите? Дата, година, място на провеждане, обява в публичното пространство – медии, интернет. Уведомени ли са живущите на тази улица за намеренията на Общината? Обявено ли е това и в намеренията на Общината, когато е представяла идеята си за проекта пред ОС? Настояваме за запис на проведеното обсъждане и за запис от представяне на проектната идея пред Общински съвет – Силистра – искаме да разберем дали общинските съветници са били уведомени за тази планирана сеч когато са подкрепили с гласа си проекта.

5. Изявлението на общински служител в тв предаване, че се планира отстраняване на коренищата чрез заразяване с „мицелна гъба” е изключително притеснително, но и повдига много допълнителни въпроси – как се планира да се посаждат на тяхно място здрави дървета, след като почвата вече ще е заразена?

6. Планираното премахване на дърветата включва ли и дървета и останалото озеленяване в междублоковите пространства и зад блоковете по ул. Симеон Велики и останалите улици, на които ще се реализират дейностите по проекта?

7. Дърветата около монумента 1800 години Силистра има ли нужда да бъдат подновявани – те не са стари и са здрави, в противен случай – какви са техните констатирани проблеми, за да бъдат подновени така масово, както Чинарите?

За Парка

1. Кой решава, подбира и контролира избора, доставката и качеството на дървесните видове при новото залесяване в Парка?

2. Колко дървесни вида имаше в Парка преди Проекта и колко са останали сега – настояваме за точни и ясни данни.

3. Кой следи поддръжката и състоянието на новите дървесни насаждения? Кой носи реална отговорност за днешното състояние на новите насаждения – повечето са изсъхнали. Планирани са били за посаждане: 180 иглолистни, 250 широколистни, 690 вечнозелени храсти, цъфтящи и увивни отделно. Искаме да знаем в настоящия момент колко са реално посадените иглолистни и широколистни дървета и колко от тях са живи всъщност?

4. Колко фирми са работили по обновяването на Парка и кой ще носи отговорност за осакатяването на голяма част от оцелелите дървета?

5. Кой и защо реши да бъдат премахнати повечето нови дървета, които бяха посадени от граждани през м. Април 2012 г. след Акция на Вестник 24 часа? Колко дървета има оцелели след посаждането им тогава? Дърветата бяха основно туи, липи, явори, каталпи и върби - днес в голямата си част не могат да бъдат видени – просто никой не осъществява грижа за тях. Не само, че не се осъществява никаква грижа – поливане, връзване, оформяне и др. дейности, те просто се косят заедно с тревните площи. Няма и 10 оцелели дръвчета от 100-те. Жалко!

6. Кой решава иглолистната растителност да преобладава над широколистната?

7. По пейките с навеси вече се забелязват дълбоки пукнатини. Дали материалът е бил некачествен още тогава или за няколко месеца се е повредил. Как смятат да поддържат пейките- с лакиране, боядисване?

8. С колко се е намалил процента на тревните площи в Парка, след направата на тези широки алеи?

9. Рязането на клони на Стария дъб – по чие предписание са отрязани здрави клони на този защитен вид? Какво точно е било констатирано като проблем? Силно нарушен силует е резултатът - удобно отварящ пространството за минаване на техника и транспорт... Защо беше циментирано пространството около Дъба, през. М. февруари 2016 беше разбита част от цимента, докато се премахваше пейката – кое е наложило първоначалното циментиране?

10. Пример с конкретен вид - Кавказката ела (Abiesnordmanniana) - посадените в западната част на Парка растения не оживяха. Защо ли? Имаме снимки как са ги засадили, после как полегнаха от вятър и дъжд, как дълго време никой не ги изправи, как граждани ходеха в Парка и ги изправяха, как не са им махнали телта, която стяга корените, как изсъхнаха и как вече са ги махнали и мястото е празно в момента.

Кой ще носи отговорност за това? Питаме и искаме имената на конкретни служители, които отговарят за тях - да си понесат отговорността. Вече разбирате защо нямаме доверие на методите на засаждане на нови растения, нали?

Какво се случва с отсечената дървесина – гражданите се питат това все по-често...Настояваме за конкретни отговори – от 2010 г. до днес, къде е използвана всичката тази дървесина?

Част от въпросите са насочени към ландшафтен архитект – има ли такъв в Община Силистра, кой консултира новите ландшафтни решения, които виждаме във въпросните проекти?

Запознати сме с Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Община Силистра от 2008 г. и сме много учудени да констатираме разминаване на установените правила и неспазването им от служителите, които работят в тази сфера. Очакваме размерите на предвидените обезщетения за причинени щети да се спазват и да се санкционират нарушителите, в този случай – съобразно отговорните лица, които посочите на въпросите ни по-горе.

Настояваме за независима експертна оценка на настоящото състояние на зеленината в Силистра, в Парка и в града – от независими експерти.

От случващото се в града ни имаме пълното основание да сме притеснени и да се съмняваме в експертната подготовка на местните специалисти, които вземат решения за подмяна на зеления облик на града ни!

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе