Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Гръцкият парламент подкрепи спорните промени

Гръцкият парламент подкрепи спорните промени

Гръцкият парламент подкрепи спорните промени, довели до демонстрации в страната. Късно снощи проектът за пенсионната реформа и промяна на социалното осигуряване в страната бе гласуван от 153 депутати от правителствения блок на Коалицията на радикалните леви сили (СИРИЗА) и „Независими гърци". 143 гласа бяха "против"- парламентаристите от опозиционните партии, съобщи БГНЕС.

Промените предвиждат намаляване на капиталонатрупващата се част от пенсията, постапенна ликвидация на професионалните осигурителни фондове, повишение на ДДС, въвеждане на редица акцизи и данъци върху тютюна, бензина, дизеловото гориво, природния газ, както и за интернет и телевизия. От друга страна ще се повишат данъците на малките и средните предприятия.

От новата година Гърция ще въведе финансови утежнения върху потреблението на кафе, използването на електронните цигари и нощувките в хотели с повече от две звезди.

Държавни и частни обществени съюзи осъдиха остро промените. Двата най-големи профсъюза в страната проведоха в петък и събота 48-часова стачка.

Сълзотворен газ срещу демонстранти

Протести имаше и снощи, докато депутатите заседаваха. Наложи се полицията да използва сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Близо 10 000 души се събраха пред сградата на гръцкия парламент, за да изразят недоволството си от новите промени.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе