Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Затварят границата на Гърция с Македония заради бежанците

Затварят границата на Гърция с Македония заради бежанците

Германия, Австрия и европейските чиновници в Брюксел работят над план за пълно закриване на гръцко-македонската граница за бежанците. Това съобщи вестник "Билд", позовавайки се на свои източници в Берлин и Брюксел.

Изданието припомня, че германският канцлер Ангела Меркел и австрийският й колега Вернер Файман са подложени на силен натиск от обществеността заради големия приток мигранти в техните страни. Според "Билд" Меркел с радост би затворила границата на Германия, но тогава примерът й ще бъде последван от други страни в ЕС, което по същество ще означава край на Шенгенската система.

В Гърция бежанците попадат от Турция, а Анкара засега не предприема видими действия, за да се намали бежанският поток. Именно затова Гърция трябва да изпълняват функцията на граничар - заедно с Македония тя трябва да затвори своята граница през март, смятат създателите на плана. В този случая Атина може да се надява на привилегии от Брюксел при изплащането на държавния си дълг. Основният маршрут на бежанците към богатите страни от Западна и Северна Македония минава през Гърция и Македония, която не е страна членка на ЕС.

Международната организация за миграция обяви, че от началото на януари в Гърция по море са пристигнали 21 пъти повече емигранти в сравнение с целия януари на миналата година. От началото на 2016 г. до южната ни съседка са стигнали 31 244 души, докато през януари 2015 година гръцката брегова охрана е регистрирала 1472 новопристигнали. Около 50% от пристигащите са сирийски бежанци, по брой следват афганистанците, иракчаните и иранците, както и жителите на страните от Северна Африка. Броят на жертвите също е по-висок. Общо 95 души за загинали, опитвайки се да стигнат гръцките брегове, отбелязва организацията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе