Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Без гранична инфраструктура между Ирландия и Северна Ирландия

Без гранична инфраструктура между Ирландия и Северна Ирландия

Правителството  ще се придържа към своите задължения за спазване на Белфасткото споразумение

Британският премиер Борис Джонсън обеща на ирландския си колега Лео Варадкар, че няма да допусне след Брекзит да се появи гранична и митническа инфраструктура по границата между Северна Ирландия, която е част от Великобритания, и Ирландия, предаде Ройтерс.

„Той каза, че при всички положения правителството твърдо ще се придържа към своите задължения за спазване на Белфасткото споразумение и никога няма да допусне физически проверки или физическа инфраструктура на границата“, заяви канцеларията на Джонсън.

Той дал да се разбере, че Великобритания при всички положения ще напусне ЕС на 31 октомври. И подчертал, че предпазният механизъм за ирландската граница трябва да бъде премахнат от евентуална сделка за Брекзит.

„Министър-председателят даде да се разбере, че правителството ще подходи решително и енергично и в дух на приятелство към евентуални преговори и че явно предпочита да напусне ЕС със сделка, но от нея трябва да бъде премахнат предпазният механизъм“, се посочва в съобщението.

Варадкар казал, че сделката за Брекзит не може да бъде отворена отново и че за момента няма задоволителни алтернативни споразумения.

„Предпазният механизъм може да бъде заменен в бъдеще от алтернативно споразумение, но досега не са открити и показани задоволителни варианти“, казал Варадкар на Джонсън според канцеларията на ирландския премиер.

Варадкар поканил Джонсън в Дъблин за разговори за Брекзит и за обсъждане на двустранни въпроси, включително Северна Ирландия, Споразумението от Разпети петък и Общата пътническа зона.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе