Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Граната за вендета взривила нашето BMW

Граната за вендета взривила нашето BMW

Виена. Граната, готвена за отмъщение на бизнес конкурент, взриви бг джип във Виена и погуби двамата мъже вътре - 57-годишен германец и 45-годишен босненец с австрийски паспорт. Бомбата гръмнала, докато жертвите я разглеждали в паркираното BMW X5, обявиха от тамошната полиция. Както стана ясно в събота, двама мъже заели джипа от българин - Георги Станков, който живее във Виена. Нашенецът работел за загиналия на шофьорската седалка австриец, пишат германските медии. Георги Станков първо е регистрирал като едноличен собственик фирма в Залцбург за почистване на помещения и прозорци на ул. "Мария Геботари" 16. По-късно заличил компанията си и се захванал с транспортен бизнес.

Защо двамата загинали мъже - на видима възраст около 50 г., са издърпали шплента на гранатата - над този въпрос умуват разследващите във Виена. Най-вероятно германецът и австриецът са взривили гранатата по невнимание. Експертите обаче смятат, че двамата са били аматьори и не са знаели как да боравят с нея. Според австрийската агенция ORF гранатата е гръмнала от страната на пътника в БМВ-то.
Основната версия е, че двамата си искали да сплашат с граната свой конкурент, като я подхвърлят пред дома му.

Полицията засега пази в тайна имената на загиналите и с какво са се занимавали.
Взривът разтърсил ул. "Одоакергассе" в квартала "Отакринг" в западната част на австрийската столица около 2,45 ч в събота. Полицията реагирала на сигнал от местен жител, че е чул стрелба по улицата. След като дошли на място на ул. "Одоакергассе" 27, униформените видели паркиран джип БМВ Х5 с българска регистрация. Австриецът зад волана загинал на място, а германецът издъхнал около 20-ина минути по-късно в линейката. И двете жертви са с чисти криминални досиета и нямат предишни регистрации за извършени престъпления, уточни полицейският говорител Томас Кайблингер.
Станков купил возилото с регистрационен номер A 9993 MB на изплащане от бургаския дилър на БМВ "Бова кар" в средата на януари миналата година. На 6 февруари 2013 г. е сключил едногодишна застраховка "Гражданска отговорност" и е взел зелена карта за колата, установи проверка на "Стандарт". Застраховката изтича февруари тази година.

Подобни неволни взривявания на подготвяни за атентат експлозиви са рядкост, защото с тях се занимават обучени хора, смятат полицейски експерти. В същото време от разследването са отхвърлили версията гранатата да е хвърлена по BMW-то отвън. В купето на джипа пък не са открити други оръжия, твърди Томас Кайблингер.
И в България преди близо 14 г. имаше такъв инцидент. През ноември 2000 г. арменецът

Арташес Тер-Овсепян бе разкъсан след взрив в стая 103 на някогашния хотел "Амбсадор" на бул. "Симеоновско шосе" в София. Бомбата бе подготвена за разчистване на сметки в наркотрафика, но избухна по погрешка. Заедно с арменеца Арташес тогава загина и руснакът Александър Романов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе