Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Силистренци искат референдум дали 87 чинара в града да бъдат изсечени, да са се построи паркинг

Силистренци искат референдум дали 87 чинара в града да бъдат изсечени, да са се построи паркинг


Повече зеленина в градовете ни носи по-висок жизнен стандарт. Без експертно мнение не бих приветствала изсичането на чинари в Силистра, за да се построи паркинг с европейски средства.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Любомира Колчева от фондация "Еко Общност" по повод проекта, който предвижда изсичането на 87 чинара от централните улици на града.

Строителните работи трябва да започнат идната пролет, но гражданин е завел дело в Административния съд срещу намеренията на общината. Предстои и дискусия за провеждане на  местен референдум, а ако общинския съвет не се съобрази с волята на вносителите, граждани се готвят да съберат подписи за провеждането, предаде кореспондентът на БНР в областния град.

Колчева отчете, че местните общности са изключително чувствителни към изсичането на дървета в градовете и това принуждава общините да търсят експертно мнение, но често постфактум.

Проектът на община Силистра си е минал по процедурите, които са с участие на ландшафтен архитект, но предвид мястото, предвид значимостта за гражданите наистина, може би е трябвало процесът да бъде много по-внимателен и по-дълъг по отношение на допитване до гражданите какво и как искат да се случи в града и след това в заданието на общината към специалистите, които разработват предложенията там, и в конкурса, с който е избран проектът, да бъдат заложени именно тези искания и принципи, зад които общината сама застава. Така че си мисля, че в този случай се потвърждава това, че нашите общини започват да се учат под натиска на хората

В България има експерти по грижа за дърветата и дори и опасни дървета могат да бъдат възстановени, изтъкна Колчева в отговор на твърденията, че част от дърветата в Силистра са опасни. Тя допълни, че има световна практика за преместване на вековни дървета с тежка техника, така че да не бъде отнет животът им.

От "Еко Общност" очакват новите номинации на хората за конкурса „Дърво с корен“ допълни Колчева.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе