Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Грабежът с автомати намирисва на измама

Грабежът с автомати намирисва на измама

Благоевград. Екшънът със семейството, ограбено с автомати край ГКПП - Кулата, намирисва на кьорфишек. 62-годишният грък Янис Манос, съпругата му от Бургас Десислава и 10-годишната им дъщеря Ана се изнизали от хотел "Пауталия" в Сандански към 7,30 ч във вторник. Изчезнали от града само няколко часа след като ги разпитали в полицията в Петрич. Сем. Манос тръгнали набързо с обяснението, че отиват в гръцкото посолство, за да си получат пин кодовете на дебитните карти. Янис и жена му бяха открити и закарани в РУП в Петрич в понеделник следобед - след като историята с магистралния грабеж се завъртя по всички медии.

Семейство Манос са напуснали полицейското управление в Петрич към 19,30 ч в понеделник, научи "Стандарт". Щом забелязали, че ги чакат репортери, хукнали да бягат. Наложило се техният благодетел, гръцки гражданин, да ги гони и да ги връща, за да ги качи в колата си и да ги върне в Сандански. После пък отказали всякакви коментари и разговори. Петричките криминалисти са категорични, че гъркът и българката признали чистосърдечно, че цялата история с нападението и въоръжения грабеж е измислена. "Няма такова нещо", твърдели в един глас двамата. "Ще бъда лаконичен. Няма такъв случай на територията на ОД МВР - Благоевград. Не се е случило нищо от това, което са казали пред журналисти тези хора. Просто са излъгали. Нямам обяснение за странното им поведение и измислената история", сподели шефът на полицията в Пиринския край комисар Георги Костов. Справка в базата данни на Гранична полиция също доказва, че джип с описанието, дадено от нарочилите се за жертви, не е влизал от Гърция в България на посочените от тях дата и време.
На историята им обаче се хваща съвсем чистосърдечно и гръцки бизнесмен с бизнес в София, който се занимава с внос на медицинска апаратура в България. На 30 септември Янис Зунас отива на летището в столицата, за да изпрати свой съдружник за Белгия. Докато двамата разговарят, към тях се приближава непознат и необръснат мъж. "Този човек чул, че говоря на гръцки език и дойде при мен. Помоли ме да купя сандвич на дъщеря му, тъй като нямат нито пари, нито документи

Взех й храна, дадох им и 100 евро

И тримата бяха изплашени, изглеждаха много зле, сърцето ми се сви. Седнахме в кафето и те ми разказаха какъв ужас са преживели", твърди благодетелят на семейството. Там разбрал как тримата станали жертва на нагъл въоръжен грабеж на международния път Е-79 край Кулата на 25 септември около 22,15 часа. Внезапно два джипа изпреварили БМВ-то им, после рязко намалили скоростта и принудили колата да спре. От возилата изскочили 4-ма въоръжени мъже с автомати. Насочили ги към уплашените пътници и ги заставили да слязат, за да предадат всички пари и документи. Единият от нападателите държал на прицел през цялото време детето. Стресирани и ужасени, те изпълнили всички заповеди на нападателите, както и това да оставят автомобила на място с ключовете на таблото. Янис им предал чанта, пълна с 10 000 евро. Обирджиите ги зарязали на пътя, след като им взели документите и мобилните телефони. Целият екшън се разиграл за броени минути, нападателите се метнали в колите, единият подкарал колата на ограбеното семейство и изчезнали в посока София.
Шофьор от Гърция спрял по-късно и закарал тримата до София. Там те веднага подали жалба в гръцкото посолство и в МВР. Незнайно защо обаче никой не е предупредил благоевградската полиция, че на нейна територия вилнее въоръжена банда.

Нямахме никакъв сигнал за подобно престъпление

Където и да са се оплакали, по нормативните ни изисквания трябва на десетата минута да ни информират, тъй като това тежко престъпление е станало на наша територия, обясни комисар Костов.
Съпрузите обяснили на бизнесмена, че са блокирани банковите им сметки, за да не могат магистралните бандити да източат парите им. Откраднатият автомобил имал пълна застраховка. Обраното семейство притежавало ресторант в Германия, продали го с намерение да се преместят да живеят в родния град на Десислава - Бургас, където да запишат дъщерята Ана да учи в българско училище. От преживения стрес при въоръжения обир и заплахата с огнестрелно оръжие косата на 62-годишния Янис само за 24 часа побеляла. Четири дни били престояли на летището, като през това време храна им носела някаква... полицайка?! Всичко това чул Зунас.
"Мислех да ги настаня на хотел в София, но там е скъпо. Сетих се, че в Сандански е по-евтино, а и тук е пълно с наши сънародници. Първо се настаниха в хотел "Андони", но след една нощ се преместиха в семейния хотел "Пауталия". Не знам дали са ограбени, или си измислят.

Аз постъпвам човешки и им помагам

каза още гръцкият бизнесмен.
Собствениците на хотел "Пауталия" също помогнали със 100 лева на семейството, тъй като жената била само с къси панталонки. Двама-трима гърци от Сандански също подкрепили съпрузите с храна и пари. Семейството било настанено в апартамент, който струва 60 лева, но благодетелят им платил по 20 лева на вечер. Зунас е бил искрен в грижата си за тях, но те били много странни, казват служители на хотела. Жената била особена, неадекватна на моменти. Никой от хората в курортния град, които са им помогнали, не съжалява. Макар че може да са паднали в капана на измамници. Защото по-важно е да проявиш първо човещина, а после мнителност. Пък и детето с нищо не е виновно, ако родителите му са мошеници, то страда, не може да остане без дрехи, храна и нормални условия за живот. Затова и най-вече заради 10-годишната Ана всички безкористно оказали подкрепа на семейството.
"От 20 г. не е правен въоръжен грабеж до ГКПП - Кулата. Ние не им вярваме. Върнали се до КПП-то и там се качили на автостоп за София?! Та нали край границата има полицаи, защо не са подали сигнал при тях?! Да приемем, че са били в шок. Но този, който ги е качил на автостоп, е трябвало веднага да звънне на телефон 112. Защото най-важни са първите минути след такова престъпление. Минали са през Сандански, през Благоевград и не са подали сигнал

Има нещо гнило, но не в Дания

а в Германия, откъдето твърдят, че са пътували, за да стигнат до Бургас", убедени са санданчани. "Как така хем не са разбирали езика на нападателите, хем са изпълнявали всичките им команди, както твърди съпругата Десислава?", питат се те.

Социалните притеснени за щерка им Ани

Заради разтърсващата история на Янис и Десислава се задействаха и социалните служби в Пиринския край. "Длъжни сме да проверим дали детето на тези хора не е в риск, дали всичко с него е наред. Обадих се на колегите в Сандански и Петрич да ги намерят и да извършат пълно проучване на този казус", сподели шефката на Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Благоевград, Румяна Петкова. Веднага проведохме разговори с полицията и със собственика на хотела, но научихме, че семейството вече не е на наша територия, обясни шефката на социалната служба в Сандански Илонка Станоева.

Посолството: Не са ни търсили

"Не сме получавали жалба от гръцки граждани, нападнати на Е-79, а и не сме уведомявани от полицията за подобен инцидент" - така от гръцкото посолство в София коментираха за "Стандарт" историята със семейство Манос.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе