Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Готвят размяна и за затворници в Крим

Готвят размяна и за затворници в Крим

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че има възможност за втори етап на размяна на затворници с Москва, включително и за тези украинци, които се намират в Крим.

Ние ще работим много сериозно за това и то не става дума за години, а много бързо,  в скоро време, каза Зеленски, цитиран от руските и украински медии.

Изказването му стана минути след в Киев кацна самолетът, който доведе в родината 35 затворници от Русия. Историческата размяна на пленници приключи днес успешно след като кацна в Москва и машината с 35 руснаци от затворите в Украйна.

Още сутринта бе съобщено, че Зеленски е издал указ, с който са помилвани руснаците, сред които и три жени.

Обменът между Русия и Украйна е по формулата "35 за 35". Преговорите по освобождението на украинците започна в края на юни, когато Зеленски поиска от Путин да върне у дома задержаните от Керченския залив. В замяна Путин поиска Зеленски да направи първата крачка по отношение на освобождаването на Кирил Вишински, главният редактор на Россия Сегодня, част от РИА Новости. В края на август журналистът беше освободен от затвора, а 10 дни по-късно стартира и историческата размяна.

Освен Вишински, който прекара 470 дни в ареста, Украйна е освободила и Владимир Цемах, свързан със сваления пътнически самолет МН17, а също така военнослужещите Максим Одинцов и Александър Баранов.

Украйна пък си върна 24-мата моряци, задържани заради инцидента в Керченския залив миналия ноември. Сред освободените са и режисьорът Олег Сенцов, който беше осъден на 20 г. затвор от руски съд по обвинения в тероризъм, както и осъденият в Русия за шпионаж Роман Сущенка.

Двама други украински затворници пък бяха най-голямата ябълка на раздора – Николай Крпюк и Станислав Клиху, обвинении за военните действия в Чечня през 90-те години на миналия век.

След размяната, украинските моряци бяха настанени във военна болница в Киев, Зеленски проведе телефонен разговор с Путин, който коментира ситуацията като „хороший шаг”, световните лидери, начело с американският президент Доналд Тръмп приветстваха операцията. А главният редактор на РИА Новости Димитрий Киселев заяви, че това е най-щастливият ден за медията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе