Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Служители сигнализират за нарушения в горското стопанство в Силистра и ловното в Дулово

Служители сигнализират за нарушения в горското стопанство в Силистра и ловното в Дулово




Вече няколко месеца в системата на горско стопанство Силистра и Дулово тлее напрежение. Работници и служители поискаха да дадат гласност на нарушенията, които по думите им, се допускат от години в сектора с участието на ръководствата

Бившата главна счетоводителка на стопанството в Силистра Нина Питакова, която е освободена в началото на април и води дела за направомерно уволнение, смята, че уволнението й е под диктовката на местни политически лидери, защото е станала неудобна:

Месец април ми беше прекратено трудовото правоотношение по политически причини. Има и други служители уволнени, има служители, които са в дълъг болничен сигурно повече от половин година, поне са заплашено от сегашния директор който е приближен на общински съветник от ГЕРБ, че ако се върнат на работа, от горски ще бъдат направени или пазачи на разсадника или ще бъдат изгонени буквално.

Жената твърди, че когато постъпила на работа, заварила счетоводството в плачевно състояние. Създавала ред в документацията, но с учудване установила, че в предприятието са в сила странни порядки – практика било правилата да се заобикалят а решенията да се вземат еднолично и субективно от директора Георги Митев. Счетовдителката твърди, че се е сблъскала с редица нарушения, за които много кратно е сигнализирала както директора инж.  Георги Митев, така и управлението в Габрово, но резултатът от това бил, че станала неудобна:

Митев ме изолира абсолютно.от всичко Аз като главен счетоводител ми се носеха само едни фактури на бюрото. Знаете, че в държавна институция е задължително от Закона за обществените поръчки, за абсолютно всяко нещо трябва да се прави обществена поръчка.

В протоколи от планови проверки за работата а предприятието, извършени от Регионалното управление по горите в Русе, са посочени редица пропуски в организацията на работа и нарушения, които е трябвало да бъдат отстранени, но директорът Митев не предприемал никакви мерки, обяснява Нина Питакова. Вместо това допускал търговете за дървесина да се договарят предварително между фирмите, да се провеждат фиктивно, както и явен конфликт на интереси чрез участието в комисии на близки роднини на собственици на дърводобивни фирми. Според счетовдителката, това е практика от години, но контролните органи си затваряли очите.

В Държавното ловно стопанство "Каракуз" в Дулово пък са в ход масови уволнения на работници и служители. Десетина души вече са уволнени, предстои без работа да остават още толкова, сигнализираха потърпевши. Според недоволните служители, в горското стопанство има реваншизъм, злоупотреби със служебно положение  се взимат безпринципни решения.

Политически чистки прави по нареждане на общинските партийни организации по места.

Притискане, шантажиране, заплахи за уволнение, заплахи за образуване на преписки чрез Районна прокуратура Дулово

Причината да бъдат освободен от работа – срещнаха се с директора, той ми отговори, че са му наредили да бъда освободен от работа.

Това е знак на другите охранители, говоря за горски стражари, горски надзиратели, охраната да е на колене, да мълчи, защото именно при такава охрана, която е на колене, което очаква утре да го изгонят, ще се направят такива нарушения по сечта. Не само при този директор, години наред охраната е на колене, тя се моли да е на работа.

Директорът на държавното горско стопанство в Силистра инж. Георги Митев категорично отказа да коментира ситуация с мотива, че няма право да дава интервюта. Заяви, че който иска да говори, трябва да се обърне към неговите началници.

Инж. Иван Гройчев от Ловното стопанство в Дулово също заяви, че началниците не са му разрешили да дава интервюта и е помоли само да бъде цитиран. Той отрече всички отправени обвинения:

Не се чувствам виновен, за да се налага да се защитавам. Който се смята за политически уволнен, да си търси правата в съда. Съдът е този , който трябва каже кой е крив и кой е прав.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе