Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Горещо, на места - кратки превалявания с гърмежи

Горещо, на места - кратки превалявания с гърмежи

Днес още преди обяд над западните райони от страната ще започне да се развива купеста облачност и до вечерта на много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Очакват се и градушки, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. 

Явленията ще продължат и през нощта срещу сряда. В западната и централна част на Дунавската равнина ще се усили вятърът от запад-северозапад и с него ще проникне малко по-хладен въздух. В Източна България времето ще се задържи слънчево и горещо. Максимални температури от 28°-30° в западните райони до 37-38° в Източна България, в София около 28°.

В 14 области на страната е обявен жълт код за високи температури: Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Пловдив.
Високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Остава повишен рискът от възникване и разпространение на пожари.

Над Черноморието времето ще се задържи слънчево и горещо. Ще духа бриз. Максимални температури на въздуха 30°-32°. Температурата на морската вода е 27°-28°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала, след обяд 2-3 бала.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облчаност. Ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Вятърът ще е предимно слаб с променлива посока. Максималната температура но височина 1200 метра ще е 26°, на 2000 метра – около 19°. Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месеца.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе