Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Щатите гонят 60 руски шпиони и закриват консулство

Щатите гонят 60 руски шпиони и закриват консулство

Правителството на американския президент Доналд Тръмп нареди да бъдат изгонени 60 руски дипломати от САЩ и да бъде затворено консулството на Русия в Сиатъл заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Висши американски правителствени служители казаха, че всички 60 руснаци са шпиони, работещи в САЩ под дипломатическо прикритие, включително 12 души от руската мисия в ООН.

Служителите, пожелали анонимност, заявиха, че американското правителство предприема тези действия, за да изпрати послание до руските лидери за "неприемливо големия" брой руски разузнавачи в САЩ. По думите им мерките отразяват тревогата, че руската разузнавателна дейност става все по-агресивна. Руснаците, за които се отнася заповедта за изгонване, ще имат седем дни, за да напуснат САЩ, заявиха цитираните служители. Те казаха, че консулството в Сиатъл буди тревога за контраразузнаването, защото се намира близо до американска военноморска база.

Определените за изгонване руснаци включват 46 дипломати от Вашингтон, двама от генералното консулство в Ню Йорк и 12 от постоянното представителство на Русия в ООН, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе