Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Най-големите рискове за 2021 година

Най-големите рискове за 2021 година

 

Консултанската компания Eurasia Group направи рейтинг на най-големите рискове, които съществуват за 2021 година. Анализаторите от Standard Chartered Plc. също съставиха списък за най-големите опасностите пред пазарите и инвеститорите.

Най-голямата заплаха е свързана с проточването на пандемията и забавяне на ваксинирането. Това може да доведе до още по-голямо разделение на бедни и богати, а оттам ще повиши опасността от обществени конфликти и безредици. Ще доведе и до висока безработица, намалено доверие във властите и дългови кризи в развиващите се страни.

На второ място е поставена опасността от ново разделение в Америка и създаването на ситуация, в която голяма част от американците ще приемат за нелигитимни резултатите от изборите. Експертите виждат и заплаха от евентуаялно повишение на данъците и изменения в регулацииите от демократите, които да ударят технологичния сектор.

Третата заплаха е свързана с изменениего на климата, което ще доведе до различни катаклизми, ще влоши качеството на живота и ще доведе до небивала международна конкуренция.

В списъка на световните рискове влизат още опасност от напрежение между САЩ и Китай, трудности при предаване на данни в международен план, възможност за глобален конфликт в цифрото пространство и икономически проблеми на Турция, които могат да имат политически последствия.

Анализаторите добавят рискове от съществен спад на икономиките на Близкия изток заради ниските цени на петрола, риск при излизането от политика на германския канцлер Ангела Меркел,  както и политически, и социални кризи в Латинска Америка заради пандемията и предстоящите избори.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе