Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

43-годишна маскарадна традиция в село Айдемир

43-годишна маскарадна традиция в село Айдемир

43 годишна традиция ще продължат днес жителите и гостите на силистренското село Айдемир. Фестивал на кукери и маски се провежда там в деня на Сирни заговезни. Организатори са Силистренската община, кметството и читалище "Родолюбие - 2006 г." в селото.

Фестивалът е с конкурсен характер, а участниците са обединени от идеята да изгонят злото от душите и домовете на хората. Журито оценява участниците според хореографията на обредния танц, автентично представяне на маски, костюми и персонажи.

Във фестивала участват маскарадни групи от цялата страна (кукери, джамали, бабугери, старци, бразаи и други). Групите представят специфичната за техния регион традиция на кукерските игри. Изпълнението включва характерните диалект, персонажи, маски и облекло.

Наградният фонд тази година е над 1500 лева. Най- малкият участник в празника е две годишно дете, а най- възрастният е на повече от 75 години. Празникът носи духа на пролетта и новото начало, смятат организаторите, а страшните маски и силните звуци прогониха злите сили далеч от селото. Фестивалът завърши с всеобщо хоро на площада пред читалището.

В историята си празникът е бил отлаган само веднъж - през 2010 г. - заради лошото време. Традиционни кукерски празници днес има и в други селища на Крайдунавска Добруджа. Според силистренската етнографка Донка Съботинова в Крайдунавска Добруджа обичаят е пренесен от заселници от Одринска Тракия през 19-ти век. Изпълнявал се е от мъже и винаги се е свързвал с надеждата за по-добро. По-късно в групите започват да участват и жени.  Историци посочват като пръв писмен източник, който е свидетелство за обичай с маскирани хора на територията на българските земи, житието на християнина-мъченик Св. Дасий Доростолски, живял в Доростол /Силистра/.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе