Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

29 години затвор за ромката, убила 84-годишна

29 години затвор за ромката, убила 84-годишна

Окръжният съд в Пловдив осъди на 29 години затвор 38-годишната Донка Петкова, която преби и удуши 84-годишната Иванка Кукова.

Ромката се размина с най-тежката възможна присъда - доживотен затвор без право на замяна, тъй като призна вината си, поиска и получи съкратен процес.

Донка Петкова е обвинена за това, че на 1 февруари тази година в първомайското село Дълбок извор при условията на опасен рецидив умишлено е умъртвила възрастната жена, като убийството е извършено по мъчителен начин и с особена жестокост, съобщиха от държавното обвинение.

До момента Донка Петкова е осъждана общо пет пъти, включително за грабеж, като за последно излязла от затвора през юни 2014 година и оттогава заживяла в Дълбок извор.

Ромката помагала на баба Иванка в домакинството, а повод да отнеме на живота на бабата се оказал отказът на възрастната жена да й даде 5 лева. Тогава Донка започнала да я бие, удушила я, взела златните обици от ушите й и си тръгнала. По-късно обаче се върнала, за да открадне каквото може от дома на убитата.

Прокурорът по делото Галина Андреева поиска възможно най-тежкото наказание "доживотен затвор без замяна". Тя се мотивира с фактите, че Донка Петкова има и предишни обвинения и два пъти е лежала в затвора, като в досието й има още една нападната възрастна жена.

"Затворът очевидно не е превъзпитал тази жена. В нея не е останало нищо човешко, след като заради кутия цигари е отнела човешки живот. Тя функционира на ниво елементарни потребности. Затова трябва да бъде изолирана за максимално дълъг срок от обществото" заяви прокурорът.

Синът на убитата се разплака в съдебна зала и поиска смъртна присъда за обвиняемата. "Тази жена е влязла в къщата ми, удушила е майка ми, разбила е главата й. Тя не трябва да живее. Смърт за смърт", каза Ангел Куков, съобщи trafficnews.

Окръжните магистрати постановиха 25 години за умишленото убийство и 4 години за последвалия грабеж, които се включват в по-голямото наказание. Освен това, заради многократните осъждания за други престъпления, съдиите прибавиха още четири години. Така общата присъда, вместо максималната - доживотен затвор без право на замяна, става 29 години "лишаване от свобода".

Адвокатът на Петкова - Димитър Пенев обяви, че ще обжалва решението. Това може да стане в законовия 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе