Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

28 години от събарянето на Берлинската стена

28 години от събарянето на Берлинската стена

Днес се навършват 28 години от историческото падане на Берлинската стена, разделяла символично Изтока и Запада по време на Студената война.

Стената е построена между 1961 и 1975 г. и разделя Берлин на Източен и Западен, като се превръща в граница между Федерална република Германия (ФРГ) и Германска демократична република (ГДР), обособени след Втората световна война.

Любопитен факт е, че падането на границата се дължи на грешка. На 9 ноември 1989 г. министър-председателят на ГДР (Източна Германия) Гюнтер Шабовски в публична реч обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Планът на управляващите е бил за плавно отпадане на ограниченията и постепенно преминаване към свободен режим на движение. В отговор на журналистически въпрос от кога влиза в сила новият режим, премиерът обаче отговаря: "Доколкото ми е известно, веднага". Когато чуват това, множество жители на Източен Берлин се втурват към стената, а граничарите не успяват да реагират и се въздържат да ги отблъснат с насилие. Хората от двете страни на изкуствената граница започват да рушат Стената.

В момента части от нея са запазени като паметник на събитията и са превърнати в обекти на съвременното социално изкуство. Парчета от стената се продават на колекционери от разрушаването насам за големи суми на търг.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе