Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

9 училища в Силистренско са затворили в последните 30 години

9 училища в Силистренско са затворили в последните 30 годиниЗа последните 30 години 9 училища в Силистренска община са затворили врати. 

Последното бе закрито с решение на Общинския съвет в края на миналата седмица. Така от юли 2023 година едно училище с над 80-годишна история ще потъне в забрава - ОУ "Св.св. Кирил и Методий" в село Брадвари.

Освен по селата, училищният звънец е заглъхнал и в още три учебни заведения в самия град Силистра.

Основната причина е демографската криза и обезлюдяването на селата.

В случая с това силистренско село – има и други причини. Хора в селото има, поне според данните на последното преброяване, деца също се намират, но родителите им избират училищата в съседния общински център.

Решението е взето и връщане назад няма. Чисто административно мотивите са ясни. От години Общината дофинансира дейността му. Дадени са близо 250 000 лева за последните почти 15 години. Броят на децата в училището намалява от години, коментира Виолета Динкова, началник на отдел „Образование“.

Пет деца има в селото, които са в подготвителна група и догодина ще тръгнат в първи клас. Само на едно от тях родителите са заявили, че искат то да учи в Брадвари.


По данни от последното преброяване Брадвари е четвъртото по големина село в община Силистра, след Айдемир, Калипетрово и Професор Иширково. Според кмета на селото Нуран Халим – деца в селото има, но повечето учат в други населени места.

Въпреки че е наясно с причините общинският съветник Хасан Алегбер не подкрепи решението за закриването на училището, в което самият той е учил. За него проблемът е в последствията - дали за тези деца, чийто майчин език не е български ще може да се създадат условия и среда, в която те да станат конкурентоспособни.

Какво ще се случи с децата, в крайна сметка зависи от родителите.

Избор имат – почти еднакво близко са другият общински център Дулово и Обединеното училище в село Професор Иширково, което приютява ученици от Йорданово и Смилец, и осигурява и безплатен транспорт. Могат да ги пратят да учат и в Силистра, но обществен превоз имат веднъж дневно.

Монетата има и друга страна – учителите. Какво ще се случи с тях? На думи, в докладната записка е решен въпросът – трудово осигуряване, но според възможностите и потребностите на системата.

В учителската стая е тихо, чуват се съчките в огъня – тук са директорът Мариана Андонова, и колегите й Жечка Иванова, Ивелина Господинова, Цанка Славова и Маринела Петкова. От години е очакването за последно да прекрачат прага на училището. Повечето са там от поне 20 години.

Училището не може да помогне на децата да се справят с факта, че майчиният им език не е български, ако го няма семейството. В това вярва Пембегюл Сюлейманова, родена в Брадвари, учила в Брадвари и от 27 години е учител тук. Сълзите в гласа й, казват всичко.

Така в общината, извън град Силистра, ще останат само училищата в селата Калипетрово и Професор Иширково.

Всички останали бяха закрити в годините след демокрацията, а сградите пустеят и се рушат, с някои дребни изключения.

Снимки: Незабравка Кирова

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева БНР подкасти: Green Deal Podcast Коцентрични училищни градинки "посаждат" зелени идеи у децата - еп 33 Младите с име Когато младите хора не са само консуматори и инвестират във времето си - примерът на Любомир Янчев Неразказани истории Рожденият ден на Анастасия заедно с нейната учителка Таня Величкова Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе