Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Пет години от конфликта в Сирия

Пет години от конфликта в Сирия

Днес се навършват пет години от официалното начало на конфликта в Сирия.

Войната е направила близо 2,4 милиона деца бежанци, убила е много и е станала причина за набирането на деца като войници, съобщава Sydney morning herald, като се позовава на Уницеф. Според организацията на ООН някои от децата, които са вземани за бойци, са на около 7 години, информира "Фокус".

Продължават и непреките мирни преговори за решаване на конфликта в Женева.

Вчера стана ясно, че руският държавен глава Владимир Путин е наредил нареди на руските военни сили да се изтеглят от Сирия. "Смятам че задачите, поставени пред Министерството на отбраната, са изпълнени като цяло. Затова заповядвам от утрешния ден да започне изтеглянето на основната част от нашата военна групировка от Сирийската Арабска република", заяви президентът на среща с министрите на отбраната Сергей Шойгу и на външните работи Сергей Лавров, цитиран от БГНЕС.

От Сирийското президентство отрекоха информациите, че има различия с Москва, а по-скоро изтеглянето е координирано между двете страни.

Путин е информирал и президента на САЩ Барак Обама за решението си. По време на разговора двамата са се съгласили, че руско-американската инициатива в подкрепа на Резолюция 2268 на Съвета за сигурност на ООН е позволила рязко да бъдат ограничени мащабите на кръвопролитието на сирийска земя, но целите на тази намеса вече са изпълнени и усилията трябва да се съсредоточат върху намирането на политически изход от кризата и опазване на мира, допълва БНТ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе