Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

На Нова година: Българи се хващат на хоро по цял свят

На Нова година:  Българи се хващат на хоро по цял свят

Коледа и Нова Година са празниците, които ни обединяват, независимо къде се намираме по света. Рождество Христово носи радост на стотици хиляди християни, но всеки един от тях носи има своята индивидуалност в начина на празнуване. Българските традиции се предават от нашите баби и ние ги спазваме като канон. Не си и представяме трапезата без питка или баницата с късмети. Дори, ако българите са далеч от родината, те винаги се стараят на празника да има нещо, които им напомни за нея. Как са почели Бъдни Вечер и Коледа, и как ще празнуват в новогодишната нощ българите, пръснати в различните краища на земното кълбо? Ето какво разказаха някои от тях специално за "Стандарт"

Ева от "Тоника" готвила сарми в САЩ

Групата "Тоника-Домини" пълни залите с българи в САЩ и радва своите фенове с най-старите хитове на някогашните "Домино" и "Тоника", които сега са едно цяло. Няколко щата в Америка вече са пели заедно за Коледа с Ева Найденова, Красимир и Вили Гюлмезови, които донесоха частица от българската музика там. "След като зарадвахме българите в Лас Вегас за Коледа, тръгваме за дълъг полет от Денвър за Тампа. В новогодишната нощ ще пеем във Флорида", сподели Краси Гюлмезов. Въпреки, че са били на път, Ева Найденова, която от край време се слави като великолепна домакиня, е зарадвала колегите си с традиционните сарми и боб. Вили пък проявила изобретателност - поради липса на традиционния ошав със сушени сини сливи, купила компот от черни боровинки. Така освен да радват сънародниците ни с вечните си шлагери, "Тоника-Домини" са успели да спазят и празничните традиции.

Сървайвърката Силвия Радулова
пие масала в Индия

Вятърът отвя сървайвърката и талантлива художничка Силвия Радулова чак в далечна Индия, където живее от известно време. Ето какво сподели красавицата, с която успяхме да говорим, докато се излежаваше на плажа в Гоа: "За мен всеки ден е празник, а когато другите празнуват, аз обичам да си почивам. Отказах две оферти - за Делхи и за Бомбай, и ще посрещна новата 2016-та в китната си екзотична градина, моя рай, на 100 м от плажа в Гоа. Не искам да се отдалечавам от тук и да се вливам в тълпата. На Бъдни вечер имаше силно пълнолуние, което означава, че е дошло времето за пречистване на тялото и душа. Пълен релакс, когато можеш да визуализираш това, което искаш да следва в живота ти ... На Бъдни Вечер софрата беше обсипана с южни плодове. Индийците са по принцип вегетарианци, така че постната трапеза тук е нещо обичайно. На Коледа станах точно в 7 ч, за да си направя сутрешния крос по плажа. Вместо обичайния ошав пих "масала" - чай с индийски подправки и джинджифил с мляко. Преди новогодишната нощ ще си направя аюрведа масаж с най-различни еретични масла, който е енергиен и същевременно успокояващ. Добре е да посрещна утре Новата година заредена с енергия, и същевременно спокойна. На трапезата ни ще има палачинки със стърготини от пресен кокос и банани. Сигурно ще се съберем с всичките съседи по бунгала - германец, компютърен спец, двойки от България, от Лондон и от Щатите и собственика на цветния рай - Шибу Куриакосе. Друго не ми трябва. Нито суетата на Бомбай , нито лудницата на Делхи и Тадж Махал могат да ми заменят това удоволствие.

В Москва посрещат
новата година три пъти

"В Москва българите обикновено се събират на новогодишен купон в ресторанта на нашето посолство", разказва инж. Стефан Димитров, който от 15 години живее и работи в руската столица. Той сподели, че винаги се канят изпълнители от България, трапезата също е по нашите традиции, с малки местни нюанси - руската салата там никога не е била "руска" , наричат я "оливие". Вместо истинското българско кисело зеле се сервира неговият руски еквивалент - "квашенная капуста". Нищо обаче не може да замести ракията, която задължително е родно производство. Има и нашенски кебапчета, а в магазинчето към българския хотел вече се продават няколко вида лютеница и истинско сирене. Дунавското хоро, бенгалският огън и сурвакането са неотменна част от новогодишната нощ на нашенците в Москва. "Най-смешното е, че българите в Москва празнуват Нова година три пъти - първо в 12 ч. по наше време, после още веднъж след час, когато удари часовникът на Кремъл и трети път на 13 януари, когато в Русия все още се празнува така наречената "Стара Нова година", понятие, което е останало само там. Това е по Юлианския календар. Все пак на руска територия трябва да уважаваме и спазваме и традициите на братушките", споделя Стефан.

Тропат Дунавското в Англия

В Англия нашенците по Коледа и Нова Година тропат хорце. И това е благодарение на Марина Иванова - ръководител на танцов клуб "Булгара" и директор на организацията "Български фолклор и традиции". "Създадох групата на 1 юни 2012-та. Всичко стана случайно, след изиграно хоро в един от лондонските паркове, и потръгна. Когато направих състава, нямахме дори носии, всичко съм ушила сама с двете си ръце. Във Великобритания вече има 23 групи за български народни танци. Нашата цел е да създаваме настроение на сънародниците ни, да учим децата на традициите и да правим така, че те винаги да се чувстват българи. По Коледа и Нова Година винаги правим турнета из Великобритания. Тази година имахме покана за Брайтън. Само в Лондон живеят над 30а000 българи. На Бъдни вечер всеки си е в къщи и се готвят традиционните български гозби. Тук има всичко в изобилие, така че не страдаме от липса на продукти, по важно е да запазим традициите ни. Изнасяме многобройни концерти по клубове и частни български партита. Тази година за Коледа имахме кукери и коледари. Едно е сигурно - утре ще ударим едно Дунавско хоро! Когато ме питат дали ми липсва България, аз смело отговарям не - защото си я донесох със себе си!", разказва Марина.

В Сирия слушат старите ни градските песни

Войната в Сирия още не е прогонила няколкото сънароднички, които отдавна са си основали в Дамаск дружество "Българка". Ето какво ни сподели д-р Янина Сабах, специалист по акушерство и гинекология, която не само че е завършила в България, но е българка по майка. Баща й е сириец, православен християнин. "Дружеството "Българка" винаги ни е събирало на тържества за Коледа и Нова година. Преди войната идваха български изпълнители и се организираха много големи тържества за българите в Сирия. И до сега традицията е запазена. Българските семейства в Дамаск, които сега са най-много 10, се събират и слушат родна музика, старите естрадни и градски песни. Чалгата до Сирия и Ливан не е стигнали и няма да се приеме никога", разказва д-р Сабах. " Дамаск е вековен град, ще преживее и тази криза, няма да успеят да го пречупят. Хората, които останаха, се опитват да живеят както преди. В нашето християнско семейство винаги Бъдни Вечер и Коледа са се тачили много. Традициите са съхранени и се спазват. На трапезата ни има сарми, пълнените чушки, бобът, който в Сирия понякога се замества с традиционния булгур. Сервират се и кюфтенцата от нахут, известни като "фалафел" и изобилие от салати ", споделя докторката. Сабах.

Фазан или петел на трапезата в Италия

От Италия и слънчевият град Тревизо, българският туроператор Елена Куфова споделя: "Коледа винаги празнуваме навън. Срещаме се с приятели българи и не само. Посещаваме родителите на приятеля ми. Тук е прието, когато се ходи на гости на Коледа, да се носят големи кошници пълни с подаръци, продукти, вкусни сладкиши и кейкове и една-две бутилки вино. В новогодишната нощ основното ни меню ще е агнешко, фазан или капоне - голям охранен петел. Ще приготвим и руло от телешко месо на фурна със зеленчуци. Виното в Италия е неотменна част от трапезата. Главното е купонът да върви."

Ресторант "Бояна" в Тел Авив събира нашенците

"В Израел има много българо-еврейски семейства, които с вродената си толерантност отбелязват празниците и на двата етноса. Така се случват някои странни смесици на традиции. Примерно на трапезата за Бъдни вечер, наред с постните пълнени чушки, на масите може да се намери и фалафел. На питката с късмети се маже хумус, а в традиционния ошав се прокрадват сушени ананаси и папая. Или пък типичните за празника понички се гарнират успешно с българско сирене и луканка. Нашенците в Израел са силно свързани с България. За Нова година хора от различни компании се събират на едно място, за да усетят, поне за момент, атмосферата на България. Често това става в ресторант "Бояна". И се хващат на традиционното Дунавско хоро, което подозрително много прилича на еврейския танц "Ора", разказва журналистът от Тел Авив Давид Леви.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе