Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Гневът на белгийците

Гневът на белгийците

Започват да се надигат гласове срещу чужденците

Взривовете прогониха царящото безгрижие в Брюксел

11 дни след терористичните нападения в Брюксел, животът в столицата на Европа прави опити да се върне към нормалното ежедневие. Взривовете на летище "Завентем" и станция "Малбек" отнеха живота на 32-ма души, 15 от които чужденци. От 340 ранени 94 все още са в болница. Експлозиите промениха завинаги живота на иначе спокойните белгийци. Какво изпитват те днес и осъзнаха ли какво се е случило? "Стандарт" потърси отговорите, като се свърза с хора на място и с българи, живеещи в кралството.

До сутринта на 22 март в Белгия цареше усещането, че тероризмът избягва кралството. Не че в миналото атентатите са били нещо непознато. Нападения е имало основно срещу еврейската общност, а в началото на 80-те г. на миналия век безредици предизвикваха ударите на крайнолевите белгийски Комунистически бойни клетки. Това обаче беше отдавна и колективната памет има само бегли спомени. Все пак Белгия не познаваше в такава степен тероризма, с който Франция се беше запознала през 1986 г., 1995 г. и 2015 г. Испания имаше този опит с баските сепаратисти и с атентатите от 2004 г., а Великобритания едва ли ще забрави нападенията на ИРА и атентата от 2005 г.
Несъзнателно

белгийците смятаха, че са застраховани

от подобни трагедии. Освен това си мислеха, че щом в страната им се намира тилът и логистичните структури на различни терористични групировки, кръвта никога няма да стигне до тях. Двойният атентат на международното летище, където работят немалко жители на Брюксел, и последвалата експлозия на станция "Малбек" в сърцето на квартала с европейските институции, разбиха много животи, но и прогониха безгрижието и досегашния начин на живот в белгийската столица.

"Брюксел е в траур. Нападенията не са за първи път, но тези бяха най-мащабните. В шок сме, макар че не бяха изненада. Преди 22 март въпросът не беше дали ще има атентати, а кога", казва адвокатът Курт ван Дам, който работи на метри от сградата на Европейския парламент.

Освен че страхът от тероризма се настанява все по-успешно в европейската столица, сред белгийците се усеща нетипичен за тях гняв. Хората не намират отговори на въпросите си, а властите мънкат под носа си, търсейки вината някъде другаде. "Повече от седмица след атентатите белгийският политически дебат се намира в мъртвата точка, в която бе френският в средата на ноември", възмущава се журналистът Жан-Себастиен Льофебвре. "Само че в случая не става дума за промяна в конституцията или пък за някаква войнствена реторика. Фламандци и франкофони се карат помежду си и не могат да се разберат кой е по-грешен", добавя той. "Господи, Аллах, Буда и всички останали! Ако съществуваш, пази ни от терористите и от нашите политици", написа по-късно журналистът в профила си във Фейсбук.

"Вече се качих на метрото. Как пътувах, аз си знам. "Малбек" е затворена и затова слизам на съседната станция "Шуман", споделя Мария Цветкова, която работи в европейските институции. Тя се опитва да разбере защо след като е имало заповед за евакуация на метрото в Брюксел след експлозиите на летището, подземната железница не е била евакуирана. "В продължение на час никой не е обърнал внимание на издадената заповед, а след това компанията е отрекла да е получавала подобно нареждане", гневи се тя. Мария не е единствената, която търси отговор. Много белгийци недоумяват защо след като Турция е подала сигнал за терориста, взривил се на летището, белгийските власти не са реагирали адекватно или защо, по-скоро, изобщо не са реагирали. "Странното е, че през ноември взеха по-сериозни мерки, но тогава нищо не се случи.

Като че ли сега подходиха по-несериозно

Не затвориха училищата, метрото се движеше. По-малките събития продължиха и май само концертът на Марая Кери беше отменен", продължава Мария. "Властите са имали информация, но са подценили опасността. Защо не са взели нужните мерки", пита Лоран Дюбоа.

Макар че в Брюксел се живее с усещането, че градът се е разминал с нещо още по-страшно, ако бяха взривени всички експлозиви, хората не смятат, че трерорът е приключил. "Ще има още атентати. Е, не в близките седмици, но взривовете не са приключили. В Париж нападенията срещу "Шарли Ебдо" бяха през януари, а после терористите удариха с още по-голяма сила през ноември", смята Курт ван Дам. "Ще има още атентати. Терористичните клетки са тук. Защо да правят на други места нападения, като е къде-къде по-лесно да ги направиш тук. Както виждате, терористите се опитват да всеят страх в Европа и успяват". Това е мнението на белгийски полицай, пожелал анонимност.

Месеци ще са нужни, за да може отново летище "Завентем" да функционира нормално, обявиха летищните власти тази седмица. Зоната за регистрация на пътниците изобщо не може да се използва. Икономическите загуби все още не са изчислени.

Въпреки типичната за белгийците толерантност вече започнаха да се чуват гласове срещу чужденците. В края на миналата седмица брюкселските сили на реда използваха водни оръдия срещу стотици националисти, окупирали един от импровизираните мемориали в памет на загиналите в Брюксел. Националистите палеха факли, хвърляха бомбички, а някои вдигаха ръце в нацистки поздрав на площада пред старата борса в белгийската столица. Повечето протестиращи бяха представители на крайната десница и футболни агитки, които се обединиха в акция срещу ислямистите. Те скандираха "Ние сме си у дома", на което част от мирно събралите се отвръщаха с

Всички сме деца на имигранти!

"Гневни са белгийците. Ще е нужно време да се съвземем. И ще е нужно доста време, за да се нормализира животът", добавя Курт ван Дам. По краен е Жан-Марк Дюкестр. "На белгийците започва да им писва от всички чужденци, които са тук. В Брюксел има квартали, където имаш усещане, че си в Близкия изток. Защо в Япония нямат проблеми с радикалния ислям. Защото е забранен ислямът. Излиза, че Европа ги е приела и сега си плаща цената", казва той. "Има джамии, където се проповядва радикален ислям. Ами да ги затворят. Който идва тук и е мюсюлманин и иска да практикува религията си, нека го прави. Като става дума за опасна религиозна интрепретация обаче, трябва да бъде изгонен. Тези хора нямат място в Шенгенското пространство, а в самолет за Саудитска Арабия", гневи се белгиецът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе