Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

180 гинат при трус 7,5 в Афганистан и Пакистан (ОБЗОР)

180 гинат при трус 7,5 в Афганистан и Пакистан (ОБЗОР)

12 ученички убити при паника след земетресението, усетиха го и в Индия

Над 180 души загинаха, след като мощно земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер удари Североизточен Афганистан и Пакистан. Трусовете бяха усетени и на територията на Индия и Таджикистан. Епицентърът на земетресението бе в планинския район Хиндукуш, на 76 км южно от афганистанския град Фейзабад, а дълбочината е била на 210 км. Пакистанската столица Исламабад бе разтресена в продължение на повече от 2 минути. Два вторични труса последваха мощното земетресение, като първият от тях бе със сила 4,8 по Рихтер и на около 48 км източно от Фархар, а вторият - на 45 км. Най-много хора са загинали в Пакистан, където жертвите наброяват до момента 145 души.

Представителите на властите във всички засегнати страни заявиха, че броят на загиналите може да нарасне през следващите дни, тъй като комуникациите в голяма част от района на земетресението са прекъснати. 12 ученички също са загинали при блъсканица, опитвайки се да избягат от девическо училище в северния град Талокан. На мястото има и 25 ранени.

Междувременно пакистанското правителство обяви извънредно положение в болничните заведения и мобилизира армията. Премиерът Наваз Шариф, който заради бедствието прекъсна извънредно посещението си в Лондон, нареди на военните да започнат спасителни операции в северните и северозападните райони часове след труса. Службата по бедствията заяви, че силата на земетресението може да се окаже много по-голяма от обявената до момента. Първоначално бе обявено, че магнитудът е 7,7 по Рихтер, но по-късно той бе понижен до 7,5.

В Афганистан телефонните комуникации в засегнатите райони бяха прекъснати няколко часа след земетресението. В северния индийски щат Кашмир мобилните връзки и електрозахранването също бяха прекъснати, като бяха установени и тежки щети по сградите и пътищата. Огромни свлачища блокираха Пакистан, като магистралата Каракорум, която свързва страната с Китай, също бе затрупана.

Хората в индийската столица Делхи също бяха евакуирани от жилищните и офис сградите, а всички линии на метрото бяха спрени. Премиерът Нарендра Моди заяви, че Индия е готова да помогне в случай на нужда на пострадалите в Афганистан и Пакистан. "Чух за силното земетресение в района на Афганистан и Пакистан, трусовете от което бяха усетени и в част от Индия. Дал съм нареждане спешно да се направи оценка на ситуацията и сме готови да окажем помощ в случай на нужда, включително на Пакистан и Афганистан", написа Моди в "Туитър". Иран също заяви, че е готов да изпрати спасителни екипи и да предостави хуманитарна помощ на засегнатите райони.

От Пентагона заявиха, че САЩ също са готови да предоставят помощ на Афганистан, където все още имат разположени над 10 000 войници. "Гугъл" пък пусна услуга, която да помогне в откриването на хора в районите, засегнати от земетресението. Технологичният гигант бе пуснал подобна услуга и след тежкото земетресение в Непал по-рано тази година.

Историята на района е белязана от силни земетресения. През 2005 г. 7,6 по Рихтер разтърси пакистанския регион на Кашмир, като при труса загинаха над 75 000 души. През април тази година Непал също пострада от най-тежкото земетресение в историята на страната, при което загинаха над 9000 души и около 900 000 дома бяха унищожени или повредени.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе