Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Гигантското жълто пате в Тайван експлодира

Гигантското жълто пате в Тайван експлодира

Тайпе. Гигантското жълто пате, което от месец е край бреговете на Тайван, стана жертва на земетресението в страната в четвъртък, предаде Агенция Франс прес. Патето е реплика на оригиналното жълто пате, създадено през 2007 г. от холандския творец Флорентайн Хофман.

Вследствие на труса една от помпите за въздух се повредила заради спиране на електроподаването и гигантското надуваемо пате започнало да спада.

При последвалия опит да бъде надуто отново, то експлодирало.

Земетресението в Тайван беше с магнитуд от 6,3 по Рихтер.

Високото 18 метра пате ще бъде трудно за реставриране, коментират организаторите на пътуващото изложение на надуваемата играчка. Властите в страната обмислят да наемат за оригиналното пате на Хофман, което е малко по-малко – 16,5 метра.

През септември истинското пате беше спаднато и пренесено на брега за съхранение заради тайфуна Усаги, който удари южните брегове на Китай.

Инсталацията на Хофман обикаля света от 2007 г., като до сега патето е било в 13 различни държави – от Австралия до Бразилия. По-рано през годината акустира и в Хонконг, където предизвика истински фурор сред населението.

През лятото властите в Тайван сключиха договор с артиста да направи реплика на патето, което да радва жителите и посетителите на острова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе