Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Геймър будист зад касапницата в Нейви ярд

Геймър будист зад касапницата в Нейви ярд

Вашингтон. Бивш военен, приел будизма, е спретнал кървавата баня в щаба на Командването на военноморските системи на САЩ във Вашингтон, при която загинаха 13 души, включително самият нападател. Мотивите за атаката остават неясни.

Властите идентифицираха стрелеца като 34-годишния Аарън Алексис от Форт Уорт, Тексас. Мъжът нахлу в понеделник сутринта местно време в силно охранявания комплекс на Командването на военноморските системи, известно като Нейви ядр. Тъмнокожият нападател откри хаотична стрелба, убивайки 12 души, преди да бъде ликвидиран от полицията. Загиналите са на възраст между 46 и 73 години. Ранени бяха 14 души. Трима от пострадалите са с огнестрелни рани, останалите са получили други наранявания.

По последни данни мъжът носел три оръжия - автомат АР-15, ловна пушка и пистолет, който отнел от полицай на местопрестъплението. Първоначално той открил хаотичен огън в кафенето на сградата, а след това продължил кървавата баня по етажите.

Сигналът за стрелбата бил подаден на телефон 911 броени минути след началото й. Районът бе отцепен светкавично от полицията, а няколко училища бяха затворени като предпазна мярка.
Междувременно властите започнаха операция по издирването на нападателя, който се беше барикадирал в една от сградите в комплекса. По-късно бе съобщено, че той е бил ликвидиран. У него била открита лична карта на името на Роли Ченс, който от близо година е в отпуск. Мъжът заявил, че не познава Алексис.

Минути след стрелбата се появиха противоречиви съобщения, че нападателите са двама и дори трима. Все пак няколко часа след инцидента от полицията посочиха, че няма данни за участието на друг човек в кървавата атака.
Същевременно излязоха данни за биографията на нападателя. Алексис е служил в резерва на флота от 2007 до 2011 г., но през януари 2011 г. бил уволнен дисциплинарно заради инциденти с оръжия. Той е носител на две военни отличия - медал "За служба в борбата с глобалния тероризъм" и медал "За служба за защита на националната сигурност".
Според досието му през май 2004 г. Алексис бил арестуван в Сиатъл, тъй като стрелял по гумите на автомобил на строител, с когото имал битов конфликт. По-късно обяснил пред полицаите, че е действал в пристъп на временно умопомрачение.

През септември 2010 г. Алексис бил арестуван отново по подозрение, че е стрелял с огнестрелно оръжие в апартамента си. Тогава той се оправдал пред полицията, че произвел случайно изстрел и затова не са му били повдигнати обвинения.
Въпреки дисциплинарното си уволнение Алексис успял да получи военна карта за правоспособен електротехник. Той се преместил от Форт Уърт във Вашингтон преди месец и започнал почасова работа във фирмата The Experts, подизпълнител на Хюлет-Пакард. Фирмата е спечелила поръчка за обновяване на компютърната система на базата, което осигурило на нападателя валиден пропуск за съоръжението.

Негови приятели разказаха, че Алексис е приел будизма и се занимавал с медитация. Той проявявал силен интерес към тайландската култура, учил езика и дори наскоро посетил Тайланд.
Други свидетели разказват, че мъжът бил пристрастен към видеоигри с насилие и прекарвал дълги часове пред компютъра.

От компанията, в който Алексис работел, потвърдиха, че той е техен служител. "Аарън Алексис бе служител в компания The Experts, която е подизпълнител на HP Enterprise Services, наета да ъпгрейдва използвано оборудване за мрежата на ВМФ", заяви говорител на фирмата със седалище в Калифорния. Не е ясно дали Министерството на отбраната или HP са знаели за проблемите на Алексис със закона.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе