Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Куче-герой, спасило войници, с медал за храброст

Куче-герой, спасило войници, с медал за храброст

Военно куче, промъкнало се през вражеска стрелба, за да спаси живота на британски войници, воюващи с Ал-Кайда в Афганистан, получава животинския еквивалент на Викторианския кръст.

По време на набег белгийската овчарка Куно се справи с въоръжен боец на „Ал Кайда” и изпълни бойната си задача, въпреки получените куршуми в двете задни лапи, съобщи Би Би Си.

След като изгуби една от лапите си, той стана първото военно куче във Великобритания, което получи протезиране по поръчка.

Четиригодишният Куно ще получи медала на „Дикин”, който е награда, еквивалентна на Викторианския кръст за храброст за хората.

Куно и водачът му бяха на разположение на елитните части на Специалната служба по време на нощна акция, насочена към екстремистите на Ал-Кайда в Афганистан миналата година, когато англичаните били атакувани от терористите.

Силите, притиснати от картечен огън на бунтовник, не успели да настъпят напред.

Куно е изпратен да преодолее задънената улица. Без да се колебае, той се втурнал през градушка от куршуми, докато носел очила за нощно виждане, за да се справи с нападателя, като го свалил на земята и спрял картечната атака.

Така смелото куче променило хода на мисията и помогнало на войниците да я завършат успешно.

Куно е претърпял тежки наранявания - включително куршум, засегнал основна артерия - и се е нуждаел от няколко животоспасяващи операции, преди да може да бъде откаран обратно в Обединеното кралство за по-нататъшно лечение, разказва Нова тв.

 

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе