Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Германски министър ни критикува за Македония

Германски министър ни критикува за Македония

Михаел Рот залага надеждите си на Португалия. Западноевропейската държава ще поеме председателството на Съвета на ЕС от Германия на 1 януари и може да даде ход на процеса на разширяване на ЕС към Западните Балкани. Тема, по която Федералната република не успя да постигне напредък през последните шест месеца. Германският министър за Европа не крие недоволството си. „Разбира се, разочарован съм, че ние в ЕС не успяхме да направим следващата стъпка. Защото спешно се нуждаем от положителни сигнали за Западните Балкани. Заложено е доверието към нас“, каза Рот пред Handelsblatt в интервю от Брюксел, пише investor.

„Трябва да влезем в обувките си. Защото мирът, регионалното помирение и демокрацията в Западните Балкани са от централно стратегическо значение за цяла Европа, и особено за непосредствените съседи, казва Рот. Той е уверен, че ЕС ще предприеме следващите стъпки по време на предстоящото председателство на Португалия и да стартира първите междуправителствени конференции със Северна Македония и Албания. 

„Ако ЕС остави вакуум в Западните Балкани, други сили, които не споделят демократичните ценности на Европейския съюз, ще влязат в този вакуум по геостратегически причини“, предупреждава Рот. Ако ЕС не спази думата си и така укрепи националистическите и популистките сили в региона, това също ще има последици за сигурността и стабилността на ЕС, особено за съседните държави, опасява се социалдемократът.

„Ще се простреляме сами в крака си“, казва Рот. Всяко по-нататъшно колебание от страна на ЕС би се тълкувало като слабост в свят, в който авторитаризмът е набрал сила, а демокрацията е подложена на нарастващ натиск. Наскоро Германия проведе интензивна кампания, за да убеди България да отстъпи в спора със Северна Македония.

Отношенията между Берлин и София се считат за добри. Но усилията на германското председателство на Съвета на ЕС до момента са пълен провал в това отношение. „На масата на преговорите имаше добри предложения, също с оглед на трудните проблеми с езика и имената между България и Северна Македония. Но за мое голямо лично съжаление и за съжаление на преобладаващото мнозинство от страните членки, не успяхме да направим следващата стъпка по време на германското председателство на Съвета“, признава Рот.

„Стигнахме много далеч до България. Но националистическите рефлекси изглежда пречат на справедливите и устойчиви компромиси“, подозира германският министър.

„Португалия разбира значението на Балканите за стабилността на цяла Европа. Надявам се, че Лисабон ще продължи напред с процеса на присъединяване”, казва Рот.

„ЕС трябва да стане по-силен в емоционалното възприятие на хората. Не става въпрос за потупване по гърба. В крайна сметка става въпрос за самоутвърждаването на Европа в системната конкуренция с авторитарни сили, които иначе навлизат в сърцето на Европа“, казва още германският министър.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе