Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Германия ще помага за сирийските оръжия

Германия ще помага за сирийските оръжия

Берлин. Германия се присъедини към международните усилия за унищожаването на запасите от химически оръжия на Сирия, обявиха външното министерство и министерството на отбраната.

Отпадъци от унищожените оръжия ще бъдат изгорени в съоръжение в град Мюнстер.

Германия заяви, че това е е отговор на молба за помощ от страна на ООН и на ОЗХО, които координаторите унищожаването на запасите от химикали на Сирия.

"По молба на Организацията за забрана на химическите оръжия федералното правителство реши, че Германия е готова да даде съществен принос за унищожаването на сирийските химически оръжия", посочиха двете министерства. Германия "има желание и разполага с възможности" да унищожи на своя територия отпадъците от този химически арсенал, се уточнява в съвместното комюнике, което съдържа и детайли "за практическото изпълнение" на операцията.

"Германия разполага с безопасна технология и богат опит в унищожаването на отпадъци от химически оръжия. Целесъобразно е да предоставим тези знания на разположение на международната общност и по този начин ще можем да дадем съществен принос за мирния процес" в Сирия, обясни министърката на отбраната Урсула фон дел Лайен, цитирана в комюникето. Практическото приложение на операцията по унищожаването ще бъде възложено на Федералната компания за преработка на оръжия и унищожаване на химически отпадъци в Мюнстер, провинция Долна Саксония.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе