Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Германия и Полша потушават напрежението

Германия и Полша потушават напрежението

В понеделник Варшава и Берлин се опитаха да уталожат напрежението, което се породи от критиките на германски политици след привикването на германския посланик във външното министерство Полша – рядко срещан ход в отношенията между европейските държави, коментира AFP, цитирани от "Фокус".

„Изяснихме си критичните изявления и обсъдихме как заедно да разрешим въпроса", заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски след срещата. „Съседството, партньорството приятелството между Полша и Германия е толкова добро, както никога досега в историята на двете страни", подчерта от своя страна говорителят на правителството в Берлин Щефен Зайберт. „Искаме да запазим всичко това, да го продължим и дори да го задълбочим", добави той.

В неделя председателят на Европейския парламент Мартин Шулц отправи критики към правителството на Полша заради реформите му в областта на правосъдието и медиите, като дори заговори за „путинизация" на европейската политика. Без да споменава имена Вашчиковски покани критиците на Полша да посетят страната, за да видят ситуацията на място. „Отношенията ни с Германия не са обтегнати, затова няма нужда да ги успокояваме. Най-доброто решение би било германски политици да посетят Полша, за да видят, че полската демокрация не е толкова зле, колкото те си мислят", добави министърът.

След срещата германският посланик Ролф Никел се ограничи да заяви, че разговорът е бил „конструктивен". Полският външен министър пък заяви, че посланикът е признал, че критиките „не са официални" и „не представляват позицията на германското правителство". „Полско-германските отношения са богатство, което искаме да запазим", посочи Вашчиковски.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе