Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Германия дари 12 млн. евро на Русия /ОБНОВЕНА/

Германия дари 12 млн. евро на Русия /ОБНОВЕНА/

ФОТО: РИА НОВОСТИ

  • Поводът е 75 години от битката за Ленинград
  • Русия отбеляза годишнината от освобождаването на Санк Петербург с военен парад

12 милиона евро дари Германия на Русия по повод 75-ата годишнина от края на опустошителната блокада на Ленинград, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Хуманитарното дарение ще бъде използвано за нуждите на болница и за създаването на руско-германски център, съобщиха външните министерства на двете страни в съвместно изявление. "Уверени сме, че това доброволно действие ще подобри качеството на живота на оцелелите от блокадата и ще помогне за историческото помирение между народите на двете страни като основа за бъдещи двустранни отношения", се казва още в него.

Над 2500 войници и 80 военни машини участваха във военния парад, с който Русия отбеляза 75-ата годишнина от Ленинградската битка. При минус 12 градуса бойци от Западно военния окръг и курсанти от военното училище в Санкт  Петербург участваха в парада на Дворцовия площад в града, съобщи Риа Новости. Преди 75 години градът се казва Ленинград. Легендарната обсадата продължава повече от две години, докато на 27 януари 1944 г. Червената армия отблъсква силите на Третия райх. Над 1 млн. жители на града загиват заради въздушния и артилерийски обстрел.

В парада се включи и легендарният танк Т-34, изиграл ключова роля в победата над нацистите и станал символ на смелостта и страданието на нацията по време на войната. Освен историческо въоръжение, на парада беше показана и съвременна бойна техника, включително ракетни комплекси „Искандер-М”.

Парадът завърши с изпълнение на авиационна група за висш пилотаж „Стрижи”. Прелетяха и шест изтребителя МиГ-29.

Руският президент Владимир Путин положи цветя пред паметника „Родината-майка” на Пискарьовското мемориално гробище. По традиция държавният глава посещава и братската могила, където е погребан брат му Виктор, починал по време на обсадата. По това време братът на сегашния президент е на 1 годинка. Самият Путин е роден след края на войната, през 1952 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе