Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ОБЗОР: Генерал Праляк можело да бъде спасен

ОБЗОР: Генерал Праляк можело да бъде спасен

Темата за драмата в съдебната зала на Хагския трибунал в сряда, където осъденият хърватски генерал Слободан Праляк погълна отрова в момента, когато бе потвърдена присъдата му от 20 г. затвор за военни престъпления, бе централна във вчерашния хърватски печат.

Хърватският токсиколог Франьо Плавшич смята, че лекарската намеса след отравянето на Праляк най-вероятно не е била достатъчно бърза, независимо за каква отрова става дума. Като подчертава, че бързината е от ключово значение за спасяването на живота на отровения пациент, особено когато не е известно каква е отровата, Плавшич добавя, че минало много време, откакто Праляк изпил отровата, до приемането му в болницата и било прекалено късно за интервенцията. Лекарят припомня, че и за най-силната отрова, поета през устата, е необходимо известно време да навлезе в кръвта и да стане смъртоносна и през това време лекарите могат да помогнат. Според данните Праляк погълнал отровата в 11,30 ч., а колата на Бърза помощ пристигнала в сградата на трибунала едва към 12,30. След това пристигнал екипът за реанимация и едва час по-късно линейката откарала пациента в болницата.

Още не е известно каква отрова е изпил Праляк, освен, че е много силна и има предположения, че може да е цианид или арсеник, пише в. "Слободна Далмация". "Никога не съм виждала такова нещо, но генерал Праляк не ме изненада. Трябва да знаете, че той бе изключително горд човек", коментира за хърватския "Дневник" бившият министър на правосъдието Весна Шкаре - Ожболт. "Праляк бе човек с характер, който има определени принципи. Преценил е, че това ще бъде послание, което ще разтърси трибунала", сподели и председателят на парламента Павао Милявац. Депутатът от МОСТ Миро Бул заяви, че Праляк бил "хърватски войник, който защитавал хърватския народ, Хърватия и Босна и Херцеговина". "Наистина е тежко това, което се случва на хърватите в Босна и Херцеговина, хърватската държава е обвинена в престъпно сдружаване. Никога не мога да приема, че хърватски войник и хърватската държава са участвали в престъпно сдружаване освен в борбата против великосръбската агресия, предизвикана директно от Сърбия", каза Бул.

Праляк прехвърлил цялото си имущество на осиновения си син Никола, който е син от първия брак на съпругата му Качуша с известния хърватски поет и дисидент Горан Бабич, съобщават още хърватските вестници. Праляк и Бабич, и двамата отраснали в Херцеговина, били неразделни приятели и останали такива и след като отишли да следват в Загреб. Приятелството им обаче приключило, след като Праляк "отнел" съпругата на Бабич Качуша. Тя довела в новия си брак сина си Никола и дъщеря си Наташа, които отраснали и се изучили край пастрока си Слободан. Праляк е роден в Чаплина, в гимназията в Широки Брег бил съученик на някогашния министър на отбраната Гойко Шушак, бил член на три армии, собственик на много предприятия и недвижими имоти, които по-късно прехвърлил на членовете на семейството си, пише хърватският "Вечерни лист". Праляк се отличава от профила на другите осъдени в Хага военни командири. Завършил е три факултета в Загреб - Електротехническия, Философския - където е завършил философия и социология, и Академията за театър, филми и телевизия, посочват "Вечерни лист" и "Ютарни лист". Работил е като театрален режисьор, снимал е тв сериал, документалния филм "Смъртта на кучето", филма "Завръщането на Катарина Козул". Издал е 18 книги с документи от Отечествената война (през 90-те години) и с анализи на войната в Босна и Херцеговина.

"Вечерни лист" пише, че на Праляк се приписва отговорността за разрушаването на Стария мост в Мостар, макар ден по-рано да е бил сменен от поста командир на Хърватския съвет за отбрана (въоръжените сили на босненските хървати - бел. ред.). Праляк твърдеше, че мостът е разрушен с активирането на експлозиви, поставени на левия бряг на река Неретва, където се намираше Армията на Босна и Херцеговина.

Службите за сигурност направили три пропуска

Службите за сигурност са направили най-малко три големи пропуска, които позволили на Праляк да се самоубие в съдебната зала на юготрибунала в Хага, пише хърватският "Ютарни лист", като се позовава на свои източници.
Първият е направен още в ареста на затвора в Шевенинген, където Праляк не е бил проверен щателно на излизане. Източниците на вестника са убедени, че генералът е носел от ареста шишенцето с отрова в костюма, който онзи ден бил получил, за да се яви пред съда. Вторият пропуск е недостатъчната проверка при влизането на обвиняемите в сградата на трибунала, а третият – най-големият, липсата на охрана в самата съдебна зала, която да попречи на Праляк да извади шишенцето от джоба си и да изпие отровата. Ако зад всеки от обвиняемите стоеше по един човек от охраната, много вероятно той щеше да забележи движенията на Праляк и можеше да му попречи да извърши самоубийството.

Адвокат Лука Мишетич, защитавал в Хага хърватина Анте Готовина, заяви, че според неговия опит "мерките за сигурност на Международния трибунал са строги и е трудно да се внесе каквото и да е опасно вещество в съдебната зала, дори и за адвокатите". "Мерките за сигурност за обвиняемите, особено в деня на присъдата, са особено строги. Не мога да разбера как генерал Праляк е могъл да внесе отрова в съдебната зала, без това да е разкрито. Също така не разбирам как е успял да се снабди с отрова в ареста. Сигурен съм, че Международният трибунал ще предприеме разследване и ще съобщи резултатите", каза Мишетич. Флорънс Хартман – бивша говорителка на трибунала, припомни, че това е втори случай на внасяне на забранени средства в съда в Хага. "Първият беше със Слободан Милошевич. Тогава не сме видели, но той е взимал антидот, неутрализиращ действието на лекарствата за високо кръвно налягане. Шокиращо е, че това се случи и не знам как охраната не е предотвратила това", заяви Хартман за списание "Старт".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе