Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Испански генерал хвърли оставка заради ваксина

Испански генерал хвърли оставка заради ваксина

Началникът на генералния щаб на испанската армия генерал Мигел Анхел Виляроя подаде днес оставка, след като бе обвинен, че е нарушил правилата, за да бъде ваксиниран срещу COVID-19. Това съобщи генщабът в комюнике, предаде Франс прес.

"С цел да бъде опазен имиджът на въоръжените сили генерал Виляроя връчи днес оставката си на министъра на отбраната", се казва в текста. АФП научи от източник в генщаба, че министърът - Маргарита Роблес е приела оставката.

Ваксинирани срещу COVID-19, без да са от групите с приоритет, испански военни и политици са в центъра на полемика, довела в петък по-специално до уволнението на офицер с висок ранг, предаде Франс прес.

Вътрешният министър уволни снощи полицейски подполковник - офицер за свръзка с генералния щаб на армията, заяви днес за АФП говорител на министерството.

Офицерът е освободен заради вътрешен доклад, според който е бил имунизиран, без да е от приоритетна група, при положение че над един милион дози се поставят в момента в Испания с приоритет на медицинския персонал и на хората в домовете за възрастни.

Ваксина е поставена и на хора от генщаба, тъй че може да има и други уволнения, предупреди вчера Маргарита Роблес, министър на отбраната, като уточни, че очаква рапорт по въпроса.

Освен военни първа доза от ваксината са получили и политици от различни партии, които също не са от приоритетни категории лица.

Един от тях - регионалният съветник по здравеопазването на област Мурсия Мануел Вийегас, е бил принуден да подаде оставка.

Колегата му от испанския автономен град-анклав Сеута в Северно Мароко Хавиер Герерон, е в подобна ситуация, но заяви, че няма да напусне, тъй като не е нарушил никакви правила.

"Не съм искал да ме ваксинират", увери той и посочи, че е отстъпил пред исканията на техническите си съветници, въпреки че "не обича ваксините".

Ляворадикалната партия "Унидас подемос", управляваща Испания заедно със социалистите, осъди "корупцията" в администрацията по ваксините.

Испания е сред страните, най-силно засегнати от пандемията, с над 55 000 смъртни случая и близо 2,5 милиона заразени според официалните данни.

Подобна полемика се развива и в Австрия, където властите заявиха във вторник, че разследват медийни публикации за кметове, монахини и близки на болногледачи, които били ваксинирани срещу ковид, при все че не са от приоритетните групи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе