Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Газпром заплаши Украйна (ОБЗОР)

Газпром заплаши Украйна (ОБЗОР)

Руският газов гигант "Газпром" заплаши да прекрати износа си на газ за Украйна заради огромния дълг на "Нефтогаз" от 1,89 млрд. долара. "Това означава, че Украйна де факто престана да плаща газа", заяви шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от руските агенции. Той добави, че Киев поема "риска да се върне към ситуацията от началото на 2009 година", когато газовите доставки бяха прекъснати. Само преди четири дни "Газпром" обяви, че спира по-евтиния газ за Украйна и предложи на Киев от 2 до 3 млрд. долара, с които да покрие дълговете си. Членове на американската Комисия по енергетика и търговия внесоха законопроект, разрешаващ износа на втечнен природен газ в страните от Източна Европа, включително Украйна, за да намалят зависимостта от доставките на руски газ.

След едночасов телефонен разговор Барак Обама и Владимир Путин не можаха да постигнат съгласие за Украйна. Държавните глави на САЩ и Русия обсъдиха ситуацията в продължение на 90 мин и преди няколко дни, а резултатът бе същият. Обама заявил на Путин, че все още има начин спорът да се реши по дипломатически път, а действията на Русия нарушавали суверенитета и териториалната цялост на Украйна, което щяло да доведе до ответни мерки. Президентът на САЩ посочил, че за решение ще е нужно руските сили да се върнат в базата си в Крим, правителствата на Украйна и Русия да водят преки преговори и да се изпратят международни наблюдатели, които да проверят, че са защитени правата на руснаците в Украйна. От своя страна, Путин отново изтъкнал, че новите украински лидери са дошли на власт с противоконституционен преврат и са наложили напълно нелегитимни решения в страната - на изток, югоизток и в Крим. Руският президент защитил руската политика в Украйна, която нарекъл "братска страна", и уверил Обама, че Москва не стои зад превземането на Крим, където е разположен руският Черноморски флот. Той отрекъл обвиненията на Запада, че руски войски са завзели сградите на властта в Крим и заявил, че въоръжените мъже са от местните отряди за самоотбрана, добавя Ройтерс. Двамата лидери са се договорили държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров да продължат интензивните си контакти.

Русия опроверга информациите, че прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна, но обяви, че ще уважи "историческия избор" на Крим за присъединяване към Русия, като така отхвърли предложението на Запада и новите украински управляващи за преки разговори с Киев. В петък украинската агенция Униан съобщи, позовавайки се на изявление пред журналисти в Ню Йорк на руския посланик в ООН Виталий Чуркин, че "Москва не признава легитимността на настоящата украинска власт, затова и прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна". По-късно от руското външно министерство обвиниха медията, че е изопачила думите на Чуркин.

На свой ред председателите и на двете камари на руския парламент заявиха, че ще подкрепят евентуален вот на Крим да се отдели от Украйна и да стане част от Русия. Това е първият официален сигнал, че Кремъл застава зад хода на новата власт на полуострова, определен от Украйна, САЩ и много западни държави като нарушение на международното право.

В същото време градският съвет на Севастопол постанови на 16 март да бъде произведен референдум за включване на града в състава Руската федерация. Решението бе подкрепено от 49 членове на съвета от общо 50 присъстващи на заседанието. Освен това съветът включи в гласуването и двата въпроса от референдума в Крим, който също е предвиден за 16 март. Според украинските власти Русия вече има 30 000 военни в Крим, но Кремъл твърди, че единствените сили, които има там, са базираните в Севастопол. Силите, които окупират позиции в Крим, нямат отличителни знаци на униформите си, но карат автомобили с руски военни регистрационни номера.

Плъзнаха слухове за смъртта на Янукович


Източник от спецслужбите на Украйна твърди, че Виктор Янукович е починал, предаде Униан. С цел да се потвърди или опровергае тази информация изданието е запитало руската президентска администрация, постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин и ръководствата на всички държавни медии в Русия. За последен път Янукович е видян на 28 февруари на пресконференция в руския град Ростов на Дон. Оттогава медиите разпространяват информация за влошеното здраве на бившия президент на Украйна, като някои дори говорят, че вече не е между живите. На 4 март лично руският президент Владимир Путин отрече пред журналисти слуховете, че Янукович не е жив. "Откакто Янукович е в Русия, съм се виждал с него един път", каза Путин. Но в петък  руски медии съобщиха, че избягалият от Киев и след това отстранен от власт от опозицията Янукович е хоспитализиран в четвъртък преди полунощ. Според непотвърдена информация той получил инфаркт.

Майдана охранява посолство


Членове на "Самоотбраната на Майдана" взеха под охрана посолството на Русия в Киев, съобщи ТНС. Активистите заявиха, че правят това, за да не допуснат възможни провокации. Около посолството в петък се проведе митинг срещу руската политика в Украйна. Организаторите на акцията съобщиха пред УНН, че тя е част от международната интернет кампания "Help Ukraine! Stop war!", в рамките на които митинги в подкрепа на Украйна бяха организирани в много страни по света.

В същото време на митинг концерт в Москва в подкрепа на Крим вчера се събраха над 50 000 души. Подобни прояви имаше и в други руски градове, сред които Ставропол, Новосибирск и Смоленск.

Нападнаха и насочиха оръжие по наши журналисти

Няколко въоръжени и маскирани мъже от спонтанно организиралите се групи, които вече втора седмица контролират Крим заедно с изпратените от Русия тежковъоръжени военнослужещи без опознавателни знаци, нападнаха двамата български журналисти Димитър Кенаров и Боряна Кацарова.

Инцидентът е станал в четвъртък в столицата на автономната република Симферопол, докато двамата снимали как мъжете във военни униформи без отличителни знаци прибират в бус телевизионна техника от студиото на АП. Кенаров съобщи за случилото се първо в личния си профил във Фейсбук.

"Седяхме в един ресторант, когато видяхме в отсрещната сграда да влизат маскирани въоръжени мъже и да изнасят оттам техника, явно техника от телевизионно студио. Аз направих няколко снимки с телефона си и един от маскираните дойде при мен, хвърли ме на земята, опря пистолет в главата ми и ми взе телефона, както и фотоапарата на моята приятелка. След това маскираните се върнаха в микробуса си, който беше без регистрационни номера, и си тръгнаха, това се случи", разказа Кенаров пред местната телевизия "Аргументи недели - Крим". За инцидента съобщи и Алексей Горохов от Центъра за разследваща журналистика и активист на обществената инициатива "Kрим SOS". Двамата българи са журналисти на свободна практика, като Кенаров предава за БТА и американската медийна организация "Пулицър център", а Кацарова е фотограф.

Бързат да подпишат с ЕС


Украйна е готова да подпише споразумение за асоцииране с ЕС колкото е възможно по-скоро, заяви в Брюксел премиерът на страната Арсений Яценюк. "Украинското правителство е решено да подпише споразумението за асоцииране. Готови сме да го направим колкото се може по-скоро", каза Яценюк, цитиран от АФП.

След среща с лидерите на Евросъюза украинският министър-председател коментира и последните развития около Крим. По думите му решението на парламента на автономната република да поиска присъединяване към Руската Федерация е нелегитимно. Според него насроченият за 16 март референдум в територията няма никаква правна основа.

Яценюк призова Москва да не подкрепя онези, които стимулират сепаратизма в Крим, и отново настоя руските части да се завърнат в базите си. Ако ескалацията в републиката продължи, правителството в Киев и въоръжените сили ще реагират според конституцията на страната, каза още той.

Киев връща кадетите

Украйна връща у дома кадетите и офицерите, учещи в руски военни академии, съобщи украинското военно министерство. В изявление на сайта на ведомството се казва, че Киев прекъсва двустранното споразумение за военно обучение, а 26-те украинци, учещи в руските военни училища, ще бъдат отзовани.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе