Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Мария Габриел: Няма да правим министерство на истината

Мария Габриел: Няма да правим министерство на истината

За момента ЕК няма да предлага законодателство за фалшивите новини. За да предложиш такова, трябва да знаеш какво искаш да регулираш, а на общоевропейско ниво няма дефиниция на този феномен. Това заяви еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел пред български журналисти в Брюксел.

От думите й стана ясно още, че терминът "фалшиви новини" ще бъде заменен с "дезинформация онлайн". Такава е всяка информация, която цели да нанесе политическа, икономическа или обществена вреда. За мен е неприкосновена свободата На изразяване и правото на достъп до информация. Това са наши ценности, каза Габриел. Нямаме намерение да правим министерство на истината или да установяваме цензура. Искаме да дадем инструмент на хората да разпознават фалшивите новини, каза още еврокомисарката. По думите й 83% от европейците смятат, че фалшивите новини са заплаха за демокрацията. Темите пък, по които има най-много дезинформация, са миграция, сигурност, здравеопазване.

Габриел ще говори повече по темата за дезинформацията на 25 април, когато ще представи голям пакет със законодателни и незаконодателни предложения в нейния ресор. Те ще засягат европейска стратегия за изкуствения интелект, засилване на технологичния капацитет на Европа, защита на личните данни. Ще обявим създаване на европейска обсерватория, която да следи ежедневно какво се случва в областта на интернет платформите, каза още Мария Габриел. По повод скандала с Фейсбук тя коментира, че ЕК е в контакт с неговия собственик от първия ден, но ще се въздържа от коментар до края на май. Тогава се очаква доклад по казуса. Според Габриел девет от десет европейци се вълнуват от това за какво се използват данните им.

Габриел съобщи още, на срещата на 17 май в София ще бъде представена пътна карта за намаляване на цените на роуминга за западните Балкани.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе