Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Габриел: Европа е лидер в иновациите

Габриел: Европа е лидер в иновациите

Европа е лидер в иновациите и научните изследвания. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ българският еврокомисар Мария Габриел, която е с ресор „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“.

„Европа има своите трудности и начин да се справя с предизвикателствата, тя обаче е силна, когато е обединена и показва силните си страни. Европа е едва 7% от световното население, но 20% от научните изследвания и иновациите в света произлизат от нея“, обясни тя.

Относно бюджетът, който ще управлява, тя уточни, че за програмата „Хоризонт Европа“ съюзът ще отдели 100 млрд. евро, а за „Еразъм“ предложението на ЕК е за двойно увеличение – 30 млрд. евро. „Досега 14 хиляди българи са се възползвали от програмата. Знам, че младите българи ще харесат предложението ми и за „Зелен Еразъм“, коментира еврокомисарят.

По думите ѝ едва 5,6% от програмата „Хоризонт Европа“ се усвояват от страните, присъединили се към ЕС след 2004 г. „За мен ще бъде важно да окуражим инвестирането не само чрез тази програма. Вече сключихме и споразумението за суперкомпютъра и сме влезли в оперативна фаза. Иска ми се България да се превърне в един регионален иновационен хъб. Моята цел бе компютъра да е европейски – това означава, че инвеститорите от другите части на Европа ще имат достъп до него, ще могат да ни предлагат решения“, коментира още Габриел.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе