Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Издирван френски джихадист беше осъден на 15 години затвор

Издирван френски джихадист беше осъден на 15 години затвор

Французинът Салим Бенгалем, предполагаем екзекутор от организацията "Ислямска държава", беше осъден днес задочно на 15 години затвор на процес в Париж срещу мрежа за вербуване и изпращане на джихадисти в Сирия, предаде Франс прес. Съдът произнесе присъди от шест до девет години затвор срещу още шестима подсъдими.

35-годишният Салим, за когото има международна заповед за задържане и фигурира в черния списък на САЩ, се намира в Сирия от 2013 година. Той бе осъден за изпращането на френски джихадисти в Сирия. Според прокурора, който бе поискал присъда от 18 години затвор, той изпаднал в ярост, когато тези хора дезертирали, щом пристигнали в Сирия.

Бивш активист на обикновената десница, радикализиран в затвора, той посещавал група на ислямисти в Париж след освобождаването си през 2010 г. той. Така се запознал с братята Куаши и Амеди Кулибали, извършителите на нападенията в Париж срещу "Шарли ебдо" и еврейски магазин през януари миналата година.

Първоначално в Сирия той бил шофьор на тежки камиони, а след това преминал към разпит на пленници на "Ислямска държава". Според обвинителния акт той е максимално опасен и има профил, сходен с този на извършителите на атентатите от 13 ноември в Париж, при които загинаха 130 души.

В пропаганден видеозапис, разпространен през февруари 2015 г., Бенгалем заплашва Франция, изразява радостта си от убийствата през януари в Париж и призовава спящи клетки да вдигнат оръжие срещу френски граждани.

Предполага се, че той е бил един от надзирателите на четирима френски журналисти - заложници в Сирия в продължение на 10 месеца през 2013-2014 г., заедно с Медхи Немуш, предполагаемият нападател срещу еврейския музей в Брюксел през 2014 г. По тези факти той е обект на друга съдебен процес.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе