Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Франция решена да унищожи ИД, утрои атаките

Франция решена да унищожи ИД, утрои атаките

Френският президент Франсоа Оланд обяви, че самолетоносачът "Шарл дьо Гол" ще бъде включен във военните операции в Сирия, което ще утрои ударния капацитет на френските въоръжени сили, участващи в тези операции, предаде АФП.

На самолетоносача ще са нужни няколко дни, за да доплава в Средиземно море, край бреговете на Сирия или Ливан.

На "Шарл дьо Гол" има 26 изтребителя - 18 "Рафал" и 8 "Сюпер Етандар", чието време за полет ще се съкрати, когато самолетоносачът се премести в източно Средиземно море.

Франция има шест изтребителя "Рафал" в Обединените арабски емирства и шест "Мираж 2000" в Йордания. Те извършват сега повечето въздушни удари и разузнавателни полети над Ирак и Сирия.

С общо 38 изтребителя Франция ще разшири операциите в Сирия, заяви президентът Франсоа Оланд дни след кървавите атентати в Париж на 13 ноември.

След терористичните атаки френската бойна авиация извърши масирани бомбардировки в неделя вечерта над Ракка, фактическата столица на Ислямска държава в Северна Сирия.

"Ще продължим въздушните удари в идните седмици. Няма да има никакво прекъсване. Франция е във война. Ние сме във война срещу джихадисткия тероризъм, който заплашва целия свят", каза президентът Оланд по-рано пред двете камари на френския парламент.

"Франция е във война със страхливци, а не в сблъсък на цивилизации, защото тези убийци не са представители на някоя цивилизация", подчерта френският президент, цитиран от Ройтерс.

Франция иска по-ефикасен контрол по външните граници на ЕС, за да се избегне възстановяване на националния граничен контрол и разпадане на ЕС, каза Оланд.

Той заяви пред френските парламентаристи, че е необходима една-единствена, широка коалиция за войната в Сирия и съобщи, че в близките дни ще обсъди въпроса на срещи с президентите на САЩ Барак Обама и на Русия Владимир Путин.

След речта на Оланд президентът, членовете на правителството и членовете на двете камари на парламента изпяха националния химн "Марсилезата". Френските парламентаристи също така аплодираха бурно и дълго френския президент, изправяйки се на крака.

Според американския Серията The Wall Street Journal терористичните актове в Париж може да доведат до преосмисляне на отношението на Запада към Русия. "Терорът по уличите на Париж може да стане катализатор на сериозни промени в международната политика, следствията от които ще се усещат дълги години. През последната година Западът бе съсредоточен върху заплахата от страна на Русия. Но днес, осъществявайки добре подготвени атаки, „Ислямска държава" отново привлече основното внимание на света към заплахата, която тероризмът представлява", пише изданието.

Прогнозира се преминаването към позиции на неудобен компромис с Русия. Видимо е, че Москва се надява на сделка, която да предполага отслабване на западните санкции, наложени срещу нея заради ситуацията в Украйна.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе