Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Омбудсманът на Франция предложи единна политика за ромите

Омбудсманът на Франция предложи единна политика за ромите

Париж. Полицията в северния френски град Рубе са разрушили ромски лагер, дни след като министърът на вътрешните работи каза, че повечето роми трябва да бъдат експулсирани.

Полицаите влезе в лагера около 7 часа сутринта и отстрани каравани, паркирани в лагер близо до града.

Много хора вече са напуснали лагера, където живеят около 200 души, според френски медии.

След като министърът на вътрешните работи Мануел Валс заяви, че много малко роми някога може да се интегрират във френското общество и "по-голямата част" следва да се изпращат "обратно през границите", правозащитници, Европейската комисия и хора от кабинета колеги изразиха своето възмущение.

Френският омбудсман Доминик Боди обвини правителството в Париж, че не прилага собствената си наредба за разтурването на ромските лагери, предаде Франс прес.

Боди се изказа в рамките на парламентарно обсъждане, посветено на проблемите с ромите. То се проведе на фона на ожесточените полемики, предизвикани от изказването на френския вътрешен министър Манюел Валс от сряда, че само малка част от ромите искат да се интегрират.

Според омбудсмана условията за разтурване на ромските лагери, изложени в правителствена наредба от август 2012 г., не се съблюдават "както трябва".

Много често евакуирането на лагерите се извършва без предварително съдебно решение, а тримесечният срок от издаването на решението до разтурването на лагерите не се спазва, макар че той е необходим за извършване на проверка на социалния статус на обитателите им, посочи Доминик Боди.

Вчера премиерът Жан-Марк Еро представи тази наредба като "правителствена политика", за да сложи край на полемиките, предизвикани от коментарите на вътрешния министър.

Отбелязвайки, че става дума не само за национален проблем, а за предизвикателство към целия континент, френският омбудсман призова еврокомисаря за правосъдието Вивиан Рединг да предложи единна европейска стратегия за борба с дискриминацията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе