Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Глобиха фотограф заради снимки от полицейска акция

Глобиха фотограф заради снимки от полицейска акция

Испански фотограф беше глобен с 601 евро за разпространение „без позволение" на снимки от полицейска акция в социалната мрежа „Туитър", съобщават АФП и БГНЕС. Аксиер Лопес е санкциониран по противоречивия „закон за запушване на устата", въведен от последното консервативно правителство.

Снимките показват ареста миналия месец на баската активистка Нороа Аризнабарета, отказала да се яви в съда, където е обвинена заради действия по време на протест през 2007 година.

Фотографът е служител на списанието „Аргиа".

„Обвиняемият е публикувал снимки на полицейска акция в Ейбар на своя „Туитър" акаунт без никакво позволение. Полицаите на тези снимки могат да бъдат идентифицирани, с целия риск, който това предполага", гласи оплакването на властите, изпратено в редакцията.

Новият закон за обществена безопасност влезе в сила през 2015 година, а в основната си води до глоби до 600 000 евро за несъгласувани с властите протести.

Нормативният акт забранява и „неоторизирана употреба" на снимки и данни на силите за сигурност, които могат да ги „застрашат".

Правозащитни организации като „Амнести Интернешънъл", правни специалисти и журналисти са изразявали негативното си мнение за т.нар. „закон за запушване на устата".

Миналия август испанка бе глобена 800 евро за публикуването в интернет на снимки на полицейска кола, паркирана на място за инвалиди. Случаят доведе до обществен скандал, който принуди властите да отменят глобата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе