Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Финландците ще работят 4 дни седмично

Финландците ще работят 4 дни седмично

Новият премиер на Финландия Сана Марин планира да въведе четиридневна работна седмица с 6-часови работни дни. Според нея гъвкавият график ще позволи на работещите да прекарват повече време със семействата си. Предложението бе приветствано от министъра на образованието Ли Андерсон, съобщава Daily Mail. В съседна Швеция, където през 2015 г. беше експериментирано с 6-часовия работен ден, резултатите показаха, че служителите са по-щастливи, по-богати и по-продуктивни.

През ноември Microsoft в Япония предприе смел ход в опит да подобри баланса между професионалния и личния живот, като въведе тридневен уикенд за своите служители. Резултатите сочат, че след предприемането на мярката производителността е скочила с цели 39,9%.

Преди повече от половин година 4-дневна работна седмица въведе и една българска фирма. Собственикът на консултантската компания в Русе каза за NOVA, че новият модел създава невероятна атмосфера в офиса. Заплатите и отпуските на служителите не са намалени, а бонусите дори са се увеличили.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе