Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Какво е финансовото състояние на болниците в Североизточна България

Какво е финансовото състояние на болниците в Североизточна България

Очаквам регулярни финансови трансфери за извършената от болницата дейност. Това заяви за Радио Шумен директорът на МБАЛ-Търговище д-р Иван Светулков по повод актуализацията с 225 млн. лв. на бюджета на Националната здравна каса.
„Нашата болница се надява да бъде заплатена всяка една дейност, която се извършва в нея. Ние нямаме претенции да получаваме нещо, за което не сме работили. Разчитам на това, че държавата ще бъде коректна и ще ни заплаща за всичко, което сме свършили. Нашата болница изпълнява много други функции, освен чисто лечебните“, обясни д-р Светулков.
В момента са подготвени документите за изплащане на надлимитната дейност на търговищката болница за май. Бавят се трансферите за юни и юли от касата, както за търговищката, така и за разградската болница.

„Финансовото състояние на лечебното заведение в Разград е стабилно“, каза директорът му д-р Гечо Жеков.
346 000 лева за болничната помощ за месеците май и юни има да разплаща Районната здравно-осигурителна каса в Разград. Това съобщи директорът й д-р Камелия Станева. Средствата са надлимитни и ще бъдат изплатени след решение на Надзорния съвет на Касата. Според д-р Станева, с направената актуализация на бюджета на НЗОК ще се избегнат очакваните сътресения в здравеопазването през последното тримесечие на годината, но парите няма да бъдат достатъчни за разходите за лекарства. „Решение най-вероятно ще се търси през октомври“, коментира д-р Станева. Тя обобщи калко средства са разплатени по направления за първите шест месеца на годината.
„За първичната извънболнична медицинска помощ сме заплатили 1 722 566 лв. За специализирана помощ сме платили 1 594 018 лв., за дентална помощ - 916 182 лв., за лабораторни изследвания - 517 735 лв., за лекарства - 5 865 954 лв. За болнична помощ сме платили 8 272 475 лв.
„Заплатените суми са в рамките на утвърдената бюджетна сметка и от актуализацията ще се използват средства вероятно към края на годината“, уточни д-р Станева.

„Разчитаме да ни се изплати всичко заработено“ – каза за Радио Шумен медицинският управител на шуменската болница д-р Юлия Димитрова. Обикновено 30% от дейността е над лимита, която се изплаща винаги със закъснение. Това са между 200 и 300 хиляди лева месечно за МБАЛ – Шумен.
 
Медицинският управител на областната болница в Силистра д-р Даниела Костадинова обобщи, че финансовото състояние на силистренската болница не е по-различно от това на повечето болници в страната.
„За месец май и юни нямаме изплащане на надлимитната дейност. Актуализацията на бюджета на Здравната каса бе гласуван, но тази сума няма да покрие това, което се получава като разход за болнична помощ на месец. Надявам се, че има резерви от националния бюджет, които ще бъдат използвани и няма да се допусне да не се разплати за дейността на болниците“, заяви д-р Костадинова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе