Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Феминистки протест в Швейцария

Феминистки протест в Швейцария

63,5% от жителите подкрепят стачката

Жените в Швейцария прекратяват работа и излизат на протести с настояване за равно заплащане. Демонстрациите са организирани близо три десетилетия след първата национална стачка за паритет в заплатите, пише "Гардиън".

През целия ден са планирани различни мероприятия, включително маршове, концерти, обедни почивки, гигантски пикници. Кулминацията е демонстрации в няколко града в петък вечерта, включително и пред сградата на правителството в Берн.

Синдикати и правозащитни групи са организаторите на събитията. Те се надяват да видят море от виолетов цвят, избран, за да покаже солидарност с каузата. Но в страната изключително рядко се спира работният процес, така че не е ясно дали ще има много хора на събитията.

На 14 юни 1991 г. - 10 г. след въвеждането на равенството между половете в Конституцията на Швейцария - половин милион жени излязоха от домовете и работните си места, за да протестират срещу продължаващото неравенство.

Три десетилетия по-късно организаторите на събитията заявяват, че има малко подобрение. Според организаторите жените трябва да настояват за "повече време, повече пари, по-голямо уважение".

Жените в Швейцария средно печелят с 20% по-малко от мъжете. Според националната статистика разликата в заплащането при мъжете и жените с една и съща квалификация е близо 8%.

Протестът на жените в Лозана започна рано тази сутрин. Фразата "феминистка стачка" е поставена на официална сграда в Лозана.

Жените също ще настояват за нулева толерантност по отношение на насилието към тях, по-голямо уважение, по-добро заплащане и въвеждане на минимална национална заплата.

Организаторите призовават жените, които не могат да си вземат целия ден, да напуснат работните места в 15,24 часа. "След това жените работят без пари", каза Ане Фриц, основният организатор на стачката и представител на USS, организация, която включва 16 швейцарски синдиката.

Според социологическо проучване на Tamedia 63,5% от швейцарците подкрепят стачката.

Швейцария е една от последните държави в Европа, която даде право на глас на жените през 1971 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе