Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Крал Фелипе обеща да слуша народа (ОБЗОР)

Крал Фелипе обеща да слуша народа (ОБЗОР)

Сепаратисти не ръкопляскаха на коронацията му, испанците ликуват по улиците

Мадрид. Новият испански крал Фелипе Шести положи вчера клетва пред народа и конституцията и обеща да се вслушва в хората, да ги разбира, да се съветва с тях и да защитава обществения интерес, съобщава Би Би Си.

По закон Фелипе пое поста още в полунощ, но официалната му коронация бе вчера сутринта в долната камара на испанския парламент. Няколко минути преди полагането на клетва бившият крал Хуан Карлос му предаде червения си пояс - символ на ролята на краля като главнокомандващ въоръжените сили на Испания. Самата церемония бе скромна на фона на икономическата криза, от която страдат испанците, и бе под формата по-скоро на прокламация, отколкото на коронация. Новият крал се закле и обеща да опазва конституцията. След това председателят на долната камара на парламента Хесус Посада го провъзгласи за крал и обяви "Да живее Испания! Да живее кралят!".

Последна реч на монарха пред парламента, в която той посочи, че има големи надежди за бъдещето на Испания и призова за единство. "В мен ще откриете лоялен държавен глава, който е готов да слуша и разбира, да предупреждава и съветва, както и да защитава обществения интерес по всяко време", каза Фелипе. "Монархът иска да е близо до гражданите", добави той. "Гражданите на Испания с право настояват фундаментални етични принципи да управляват обществения живот. Кралят трябва не само да бъде пример, но и да служи на всички граждани на Испания", каза още новият монарх. И подчерта, че застава начело на "реновирана монархия за едно ново време".

В речта си пред парламента Фелипе отдаде почит и на баща си, като подчерта неговата роля в "помиряването на испанците" след диктатурата на Франсиско Франко. "Едно изключително управление днес става част от нашата история", каза новият испански крал.

Речта на Фелипе бе посрещната с аплодисменти от депутатите от долната камара. Изключение направиха само каталунският лидер Артур Мас и лидерът на баското правителство Иниго Уркулу, които присъстваха, но не ръкопляскаха, посочва Би Би Си. На церемонията не присъстваха чуждестранни лидери или кралски фамилии.

След прокламацията крал Фелипе, кралица Летисия и дъщерите им Леонор и София преминаха по улиците на Мадрид с автомобил, след което се появиха на балкона на кралския дворец, за да поздравят поданиците си. След това се очакваше кралското семейство да отпразнува предаването на властта с прием. Според източници на Би Би Си на него не е била поканена една от сестрите на Фелипе - инфантата Кристина, която бе замесена в корупционен скандал.

Междувременно в центъра на Мадрид се проведе протест срещу коронацията на Фелипе VI, съобщи агенция Europa Press. На централния площад "Пуерта дел Сол" се събраха около 200 души с искане за референдум за бъдещето на испанската монархия. Демонстрантите вееха флагове на Испанската република и скандираха "Утре Испания ще бъде република", "Искаме да решим" и "Фелипе, кой гласува за теб?". На някои от протестиращите устата им бе залепена с ленти, на които пишеше "Свобода". За реда по време на коронацията на новия крал се грижеха 7000 полицаи и военни. Трима души бяха задържани, след като се опитаха да попаднат в района, където преминаваше кортежът с монарха.

Вече подготвят 8-годишната Леонор за трона

От вчера 8-годишната Леонор де Бурбон, голямата дъщеря на новия испански крал Фелипе Шести, е най-младата престолонаследничка в Европа, съобщава АФП.

Досега за такава се сочеше голямата дъщеря на холандския крал Вилем-Александър Катарина, която е на 10 години.
С абдикирането на дядо й крал Хуан Карлос и възкачването на престола на баща й, Леонор престава да бъде "инфанта", за да се превърне в принцеса на Астурияс и може би някой ден в кралица на Испания.

Може да се каже, че малката принцеса е и печелившият коз за една кралска фамилия, чиято популярност беше подложена на изпитание заради скандалите, свързани с крал Хуан Карлос и май-малката му дъщеря Кристина.
На 2 май Леонор направи първата си публична поява. В светла жилетка и зелена пола панталон, тя стоеше права със сестра си до баща им, облечен в униформа на военновъздушните сили по време на военна церемония.

Според приближени до кралския двор Леонор е интелигентно дете, много активно, но уравновесено. Тя говори свободно английски, език, на който кралица София, която е от гръцки произход, общува със семейството си и който Леонор е научила от гувернантката си англичанка и в частното училище "Санта Мария де Росалес", което посещава.
Подобно на баща си, по-късно тя ще трябва да премине през курс на военно обучение и на 18 години да се закълне във вярност пред краля и конституцията.

От известно време насам на момиченцето обясняват кое е, кои са родителите му и неговите баба и дядо и каква е ролята им в страната. Тя е наясно с всичко това, но все още е много малка.

Пътят, който трябва да извърви, преди да се изкачи на престола, е твърде дълъг. Баща й ще трябва да уталожи страстите в една монархия, оспорвана от все по-голяма част от испанците.

Освен това в случай на раждането на момче в семейството съгласно конституцията на страната Леонор ще трябва да отстъпи правото си на първа престолонаследничка.

Премиерът пожела монарх на надеждата

Испанският премиер Мариано Рахой пожела монарх на надеждата и хармонията в статия, публикувана в няколко испански медии, съобщи ЕФЕ.

В коментара си той посочва, че предаването на трона изпраща послание на хората във и извън Испания, че институциите на страната са стабилни и солидни. То показва и че испанската конституция може да гарантира мира, свободата и прогреса, пише Рахой.

Премиерът отчита огромните промени и напредък, настъпили по време на управлението на крал Хуан Карлос. Бившият вече крал бе "опора на стабилността" и "двигател на прогреса", посочва премиерът. Той също така е наречен "посланик и защитник на Испания по света".

Фелипе VI пък е "човек на времето си, способен да направи връзка с чувствата и тревогите на новите поколения испанци", посочва премиерът.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе