Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Европейските шпиони в комбина с Башар Асад

Европейските шпиони в комбина с Башар Асад

Вашингтон. Няколко месеца европейски разузнавателни служби тайно обменяли с представители на сирийския президент Башар Асад информация за екстремисти, пристигнали в страната, писа в. "Уолстрийт джърнъл".

Цел на контактите били най-малко 1200 ислямисти, които дошли от Европа и се присъединили към опозицията в Сирия. Вестникът се позовава на официални лица от западни и близкоизточни държави, посочва ИТАР-ТАСС.

В европейските спецслужби отдавна не крият своите опасения, че тези хора ще представляват заплаха, когато се върнат обратно в страните си. Великобритания дори прие решение да иззема гражданството на ислямисти, заминали да воюват в Сирия, за да предотврати евентуална заплаха за обществото. "Уолстрийт джърнъл" подчертава, че тези контакти били първите, станали известни, след като западните държави изтеглиха посланиците си от Дамаск. Заедно с това, отбелязва вестникът, "тези контакти са фокусирани върху екстремистите и нарастващата мощ на "Ал Кайда" в Сирия и не свидетелстват за дипломатически пробив".

Заместник външният министър на Сирия - Фейсал Мекдад, пък заяви пред Би Би Си, че западни разузнавателни агенции изпращали свои представители в Дамаск за разговори относно борбата с радикалните ислямистки групировки. Той изтъкна, че има разцепление сред западни представители от разузнаването и политици, които искат Асад да сдаде властта. Мекдад каза, че много западни правителства най-накрая са разбрали, че няма алтернатива на Асад.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе