Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Европейски санкции срещу Русия от понеделник

Европейски санкции срещу Русия от понеделник

Брюксел. Доналд Туск, премиер на Полша, обяви, че санкциите на Европейският съюз срещу Русия ще влязат в сила от понеделник, 17 март, предаде Ройтерс.

Междувременно Карел де Гухт, еврокомисар по въпросите за търговията, обяви, че ЕС ще предложи едностранни търговски преференции на Украйна в размер на около  500 млн. евро.

Де Гухт допълни, че споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС с произтичащият от това облекчен режим на достъп до единния пазар, може да бъде подписано до ноември тази година.

Според Де Гухт решението на Европейската комисия за едностранни преференции премахва вносните мита за земеделски и някои други украински промишени стоки и текстилни продукти, като влиза в сила незабавно и ще трае до 1 ноември, когато се очаква подписването на цялостното търговско асоцииране на Украйна. От общо 487 млн. евро годишно, на аграрните продукти и обработените храни се падат 330 млн. евро.

"Що се отнася до санкциите срещу Русия, решението фактически вече е взето, особено по процедурата за въвеждането им. Последиците от това ще бъде стартът на санкции от понеделник", каза Туск на пресконференция във вторник.

Туск не посочи за кои санкции става дума, но най-вероятно това са договорените символични мерки на спиране на преговорите за облечкаване на визовия режим за Русия. Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че ако Москва не приеме нейното предложение за международна контактна група за кризата, може да последва забрана за пътуване и блокиране на активите на руски официални лица.

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер каза днес в Талин, че изтича времето за съвместни стъпки с руснаците. "Ако уикендът мине без видима промяна в руското поведение, в понеделник съветът на външните министри на външните работи ще трябва да обсъди следващия етап мерки. Не желаем конфронтация, но ако действията на руската страна за съжаление ни принуждават да се подготвим", каза той. По думите му ЕС продължава да залага на дипломатическо решаване на кризата, "но засега не успяваме и времето изтича".

Следващата седмица ще се проведе поредната среща на лидерите на ЕС и ще се изрази "загрижеността на Европейския съвет от високата зависимост на Европа, особено от природен газ, и призовава тя да бъде намалена, особено в държавите, където този дял е най-голям", каквато е България.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе