Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Европейски съд не осъди Русия за екзекуциите в Катин

Европейски съд не осъди Русия за екзекуциите в Катин

Брюксел. Голямата камара на Европейския съд по правата на човека постанови в понеделник, че не е компетентен да разгледа адекватността на разследване на събитията от 1940, когато полски военнопленници са били екзекутирани в Катинската гора, предаде Би Би Си.

Голямата камара заяви, че не притежава компетентност по въпроса, тъй като Русия се присъедини към Европейската конвенция за правата на човека през 1998 г., осем години след като разследване бе започнато. Също така клането в Катинската гора се е състояло преди Европейската конвенция за правата на човека да бъде подписана.

Съдът порица руските власти, че са забавили и дълго време не са предоставяли информация за случилото се на близките на загиналите.

Според съда Русия не е представила "по позитивен начин информация" за съдбата на поляците и е нарушила задълженията си да сътрудничи със съда в Страсбург, като е отказала копие от постановлението за прекратяване на наказателното дело по разстрела в Катин.

През септември 2004 г. то бе окончателно прекратено от руската Главна военна прокуратура, но постановлението бе засекретено.

На полските ищци не бе позволено да се запознаят с този документ.

В продължение на няколко десетилетия, съветските власти отричаха участието си в масовата екзекуция на полски военнопленници и служители в регионите на Смоленск и Калининград, Украйна и Беларус.

През 1944 г. , съветска комисия, оглавявана от престижни учени, обвини германските войски в убиването на военнопленниците.

Въпреки това, през 1990 г. информационната агенция ТАСС излезе с изявление, признавайки, че клането в Катин е едно от най-тежките престъпления, извършени от сталинизма.

Според разсекретен меморандум, изготвен от КГБ по това време, около 22 000 военни офицери и държавни служители депортирани от Полша са били екзекутирани в специална операция на 5 март 1940 по нареждане на лидери на Съветската комунистическата партия.

Никой никога не е бил признат за виновен във връзка с това масово убийство. През 2010 г. обаче руският парламент подчерта в декларация, че убийствата са били извършени по пряко нареждане на Йосиф Сталин и други съветски ръководители, напомня Би Би Си.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе