Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Европейски държави разхлабват карантината

Европейски държави разхлабват карантината

В няколко европейски държави от днес влиза в сила облекчаване на част от ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса.

След като миналата седмица властите в Германия обявиха, че епидемията в страната е овладяна, от днес малките магазини имат право отново да отворят врати. Става въпрос за търговски площи до 800 кв. метра. Училищата обаче остават затворени до 4 май, остава и забраната за събиране на повече от двама души на обществени места.

От днес започва поетапно облекчаване на мерките и в Норвегия - първо отварят детските градини и се премахва забраната на гражданите да отидат до вилите си. На 27 април в страната отварят и гимназиите и университетите, както и салоните за красота. С облекчаването на рестрикциите се въвежда и мобилно приложение, което не е задължително, но властите призовават хората да го ползват, за да могат да следят ситуацията.

Чехия обяви 5-етапен план за отмяна на рестрикциите, който започва да се изпълнява от днес до 8 юни. Първо ще бъде разрешено да отворят отново откритите пазари. От вторник миналата седмица на чехите е позволено да пътуват до чужбина по работа или за да посетят роднини, при условие, че при връщане преминат 14-дневна карантина.

От тази седмица врати отварят и най-малките магазини в Словения. От 4 май, магазините с площ до 400 кв.м. също ще заработят, както и фризьорските салони и козметичните центрове. Остава забраната за пътуване между общините, но на хората ще бъде позволено да пътуват до вилите си.

Съсипаните от коронавируса европейски икономики очакват с нетърпение видеоконференцията на европейските лидери на 23 април, когато трябва да бъдат поставени основите на плана за възстановяване на блока.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе