Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Как Европа ще се нагоди към новата декада

Как Европа ще се нагоди към новата декада

Големият проблем на Европа е времето: "До каква степен Европа ще успее през следващите 3-4 години да се препозиционира в един свят, който е доста по-различен от света, който беше в 2010 година".

Това каза пред БНР политологът Иван Кръстев - ръководител на Центъра за либерални стратегии и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена.

Той уточни, че предстоят ключови избори в различни страни в света и посочи като особено важен избора на президент на САЩ. "Има и конфликти - като този в Близкия изток - Иран и Ирак, който ни напомниха последните няколко дни, които могат да променят света по драматичен начин", каза още Кръстев.

Според него изключително важно за 2020-а година ще е и дали светът ще влезе в нова икономическа криза. В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" политологът коментира и предстоящите избори за президент на САЩ: "С президент демократ тонът по отношение на Европа най-вероятно ще бъде променен, отношението към ЕС ще бъде по-позитивно.

Но да се предполага, че изборът на когото и да било ще превърне Европа отново в най-важния стратегически регион за САЩ, според мен е илюзия. Който и да бъде президент на САЩ, Европа няма да бъде приоритет на Америка. Американската политика от тази гледна точка е рязко променена.

Отношенията между САЩ и Китай са това, което ще формира американската политика през следващото десетилетие".

Той посочи голямата поляризация на американското общество: "Става дума за едно общество, което е в гражданска война със себе си".

 



 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе