Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Европа прави SOS армии (ОБЗОР)

Европа прави SOS армии (ОБЗОР)

Франция иска замразяване на Шенген, пазят с автомати унгарската АЕЦ

Активиране на клаузата за солидарност обсъжда в сряда Брюксел

Всяка европейска държава да може да повика на помощ при терористична заплаха армия от друга страна членка на общността, ще обсъжда утре Европейската комисия. Това е една от мерките, които съюзът обмисля в отговор на зловещите атентати в Париж в нощта на фаталния петък, 13-и.

Говорител на комисия съобщи, че в сряда ще се обсъжда въпросът за активирането на чл. 222 от Лисабонския договор. Той е известен като "клауза за солидарност". И предвижда по подобие на договора за НАТО в случай на терористична заплаха страна членка да може да поиска от останалите държави да разположат войски на нейна територия, за да опазят населението и демократичните институции.

Временно замразяване на шенгенското споразумение и отворените граници между европейските държави ще поиска Франция. Президентът Франсоа Оланд призова снощи за бързото въвеждане на контрол по външните и вътрешните граници на съюза. В речта си пред френския парламент Оланд настоя за бързото въвеждане на "координиран и систематичен контрол" по външните и вътрешните граници на общността. "Ако Европа не контролира външните си граници, тогава се връща към националните граници. Това би било разпадане на ЕС", посочи Оланд.

По-рано френски дипломатически източник разкри пред в. "Дейли телеграф", че Франция ще поиска ефективно суспендиране на шенгенското споразумение по въпроса с отворените граници между страните членки. "Французите ще настояват всеки да въведе граничен контрол, особено Белгия, а също така и в цялата европейска зона. Във всички случаи това ще е временно суспендиране на Шенген", посочва източникът.

Депутатът Клод Море добави, че по този начин споразумението ще бъде подложено на краен тест. "Този договор позволява гъвкавост. Оланд ще я изпробва до точка, до която преди не се е стигало", посочва Море.
Редица страни от цял свят започнаха да затягат мерките за сигурност след атентатите в Париж. Германският полицейски синдикат поиска подкрепа от армията за охраната на границата с Австрия. Целта е полицаите да се фокусират върху антитерористичните дейности.

В Гърция отрядите за борба с тероризма и разузнавателната служба са приведени в състояние на най-висока готовност. Видимо е увеличена охраната на обществени места. Засилена е и защитата на всички места, където гърците ще отбележат годишнина от студентския бунт в Политехниката на 17 ноември. Охраняват се всички университети, за да не допуснат в тях анархисти, които всяка година създават безредици.

На френско-белгийската граница вече е разположен полицейски пункт, който да проверява преминаващите.
Китай също изрази тревога от атентатите и обяви, че ще засили антитерористичните мерки. Страната ще засили полицейското присъствие в уязвими локации като летища и търговски центрове.
Дания изпрати полицаи с полуавтоматични оръжия да патрулират около чуждестранните посолства, които досега не се пазеха от полицията. Финландия засили наблюдението на летища и пристанища. Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че полицаите, охраняващи летища и АЕЦ, ще бъдат по-тежко въоръжени.

Засилено бе и полицейското присъствие около туристическите обекти в италианската столица Рим и около Ватикана.

Оланд се закани да унищожи ИД

Враг са ни джихадистите, не Асад, обяви президентът

Франция е решена да унищожи джихадистката групировка "Ислямска държава", заяви президентът Франсоа Оланд. В реч пред двете камари на парламента той обеща още по-интензивни въздушни удари в Сирия по позиции на терористите. "Франция е във война, неин враг е "Ислямска държава", не Башар Асад", заяви Оланд. По думите му, за да се намери изход от кризата, е необходима една-единствена широка коалиция. Оланд поиска и среща с руския президент Владимир Путин и американския Барак Обама в рамките на следващата седмица, за да обсъдят сътрудничеството в борбата срещу тероризма. Президентът обяви мерки за засилване на сигурността в страната чрез наемане на нови полицаи, гранични служители и служители в съдебната система. Оланд обяви още удължаване на извънредното положение с 3 месеца и промени на текстове в конституцията, които ще осигурят възможност за експулсиране на заподозрени терористи по-лесно. Още 5000 полицаи ще бъдат наети във Франция през следващите 2 години. 2500 души ще бъдат наети в съдебната система и изпълнението на наказанията. С 1000 души ще се увеличи персоналът, работещ по границите и митниците. До 2019 г. няма да се правят съкращения в армията.

Лондон набира още 1900 шпиони

Британското правителство ще отпусне средства за набирането на нови 1900 разузнавачи и за засилване на сигурността по летищата, обяви  премиерът Дейвид Камерън. Бюджетът на разузнавателните агенции ще бъде увеличен с общо 15% за новите назначения, които ще трябва да работят за предотвратяването на атентати на "Ислямска държава". Страната ще увеличи двойно бюджета за авиационна сигурност. Допълнителните средства ще бъдат вложени в назначаването на нови експерти по сигурността и осигуряването на безопасността на пътниците по ключови чуждестранни летища, откъдето преминава голям поток британски граждани.

Париж затваря радикални джамии

Властите във Франция ще затварят джамии, в които се проповядва радикален ислям, и ще експулсират чужденци, които не споделят френските ценности. Това ще предложи на правителството вътрешният министър Бернар Казньов, съобщи самият той пред телевизия "Франс 2". Той смята още, че трябва да бъдат експулсирани от Франция хората, които проповядват омраза, които са участвали или за които се подозира, че участват в терористична дейност. "Аз предприех стъпки в тази насока и ще обсъдим в Министерски съвет възможността да затворим джамиите, в които се проповядва омраза. Всичко това трябва да бъде приложено с най-голяма твърдост", каза той.

Светът отдаде почит с минута мълчание

С минута мълчание светът почете  паметта на жертвите от Париж.
Милиони хора в цяла Европа сведоха глави точно в 12 ч френско време (13 ч българско).
На "Площада на Републиката" в Париж, който се превърна в неофициален център за траур, хиляди изпяха "Марсилезата" след минутата мълчание. Движението на метрото, автобусите и трамваите бе спряно за една минута. Френският президент Франсоа Оланд и премиерът Манюел Валс почетоха жертвите пред група студенти от Сорбоната.
Площад "Трафалгар" и френското посолство в Лондон бяха двете места, където Великобритания скърбеше за загиналите. Пред Бранденбургската порта берлинчани показаха своята съпричастност с Париж. Заедно с французите замълчаха и в централата на НАТО, Европейския парламент, а също и на срещата на Г-20 в Анталия.
Минута мълчание имаше и в Италия, Хърватия и Сърбия.

Меркел: Не бъркайте терористите с бежанците

Германският канцлер Ангела Меркел призова в кулоарите на срещата на Г-20 да не се прави връзка между атентатите в Париж и "многобройните невинни бежанци".
Тя повтори германската позиция, че се надява на справедливо разпределение на бежанците в Европа.
Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен също изрази увереност, че джихадистките движения не се възползват от притока на бежанци, за да стигнат до Европа.
Според Лайен терористите не биха рискували да пратят хора по опасните пътища, по които минават бежанците, включително през открито море. Тя призова да не се поставят под един знаменател тероризмът и бежанците.

Полша: Сирийците в Европа да се бият за страната си

Стотиците хиляди сирийски имигранти в Европа биха могли да образуват армия и да се сражават за свободата на страната си. Това заяви Витолд Вашчиковски, бъдещият полски външен министър, цитиран от АФП. "Стотици хиляди сирийци пристигнаха напоследък в Европа. Би могло да направим от тях войска", каза той в интервю. "Десетки хиляди младежи скачат от надуваемите си лодки с айпад в ръката и вместо да поискат първо храна или вода, питат къде може да си заредят мобилния. Защо не идат да се сражават за освобождението на страната си с наша помощ", добави Вашчиковски. Той заяви, че не би желал Полша да изпрати свои войници да се бият в Сирия, "докато стотици хиляди сирийци си пият кафето в Европа".

Плевнелиев и Бокова осъдиха терора

Необходими са обединени действия срещу първопричините за тероризма, а не само срещу последствията, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на конференцията в Париж по повод 70-годишнината от подписването на учредителния акт на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО). След серията терористични атаки във френската столица форумът промени дневния си ред и постави акцент върху търсенето на устойчиви решения за борбата с тероризма.

"Никой по света не се ражда терорист. Терористите се създават. Социалното изключване, неравенството и липсата на достъп до основни човешки права са причините, които подхранват омразата и разделението. Има много млади хора, които нямат работа, нямат перспектива и цели в живота, а радикализмът е само на крачка разстояние", посочи президентът.
В речта си генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че атаките в Париж са атаки срещу човечеството. "Жертвите бяха млади между 20 г. и 30 г. Те бяха убити от хора на същата възраст. Как да разберем тази младост, която изповядва идеологията на смъртта? Именно ЮНЕСКО носи отговорност да образова, да представи различните култури, различните ценности, да екипира младите с вяра, така че те да разберат ужаса, пред който са изправени, и да се борят с екстремизма", заяви още Бокова.

В почивката на лидерския форум се състоя среща между Плевнелиев и Бокова, на която той получи от генералния директор на ЮНЕСКО юбилейния медал на световната организация по повод нейната 70-годишнина.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе