Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Евакуират военни от самолетоносача „Рузвелт“

Евакуират военни от самолетоносача „Рузвелт“

Американските военноморски сили евакуират хиляди моряци от атомния самолетоносач „Теодор Рузвелт“, който се намира в Гуам. Това се наложи след като капитанът на кораба предупреди, че огнището на коронавирус заплашва живота на екипажа. 93 са диагностицираните досега случаи на COVID-19 сред екипажа, който се състои от 4800 души, съобщава АФП.

От Пентагона заявиха, че са организирали бързо запазването на хотелски стаи на тихоокеанския остров за голяма част от персонала на самолетоносача, като същевременно на кораба е оставен екипаж от незаразени моряци, които да поддържат системите му.
Планът е от „Теодор Рузвелт“ да слязат максимално количество хора, а на борда да останат само толкова, колкото са необходими за изпълнението на дежурни задължения.
Досега са свалени почти 1000 души от екипажа, но през следващите няколко дни броят им ще достигне 2700. На самолетоносача трябва да останат около 1000 човека, за да поддържат плавателния съд, който в момента щателно се дезинфекцира.

По-рано капитанът на самолетоносача обяви, че вирусът се разпространява неконтролируемо и поиска да му бъде оказана незабавна помощ за поставяне на екипажа под карантина.
Губернаторът на Гуам Лу Леон Гереро заяви, че военните са я уверили, че всички моряци, стъпили на острова, са дали отрицателни тестове за коронавируса.
Тя призна, че местните жители са загрижени от факта, че моряците са допуснати да слязат в Гуам, където има 77 потвърдени случая на COVID-19, включително три смъртни случая. Но все пак има „морално задължение“ да се помогне на нуждаещите се.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе