Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ердоган: Светът да уважи победата ни (ОБЗОР)

Ердоган: Светът да уважи победата ни (ОБЗОР)

ЕС обяви, че ще работи с новото турско правителство

Турският президент Реджеп Ердоган призова света за повече уважение към резултатите от парламентарните избори в неделя, които неговата Партия на справедливостта и развитието спечели с почти 50% от гласовете, съобщава Би Би Си. Ердоган посочи, че вотът е бил в подкрепа на стабилността.

Турският президент отговори остро на медийните критики срещу него и призова всички да признаят резултатите от изборите.

"Народната воля на 1 ноември подкрепи стабилността", посочи Ердоган в съобщение днес сутринта. "Сега партията получи властта в Турция с около 50% от гласовете. Това трябва да бъде уважавано от целия свят, но досега не съм видял такава проява на зрялост", посочи Ердоган.

Партията на справедливостта и развитието печели 49,4% от гласовете, сочат последните резултати, оповестени днес от Анадолската агенция след преброяване на почти всички бюлетини. С 25,4% е опозиционната Народнорепубликанска партия с 25,4 процента. Партията на националистическото действие е с 11,9 на сто, а прокюрдската Демократична партия на народите получава 10,5% от гласовете. Резултатите ще осигурят на ПСР 317 места в 550-членния парламент.
Европейският съюз обяви, че ще работи с бъдещото турско правителство.

"ЕС ще работи заедно с бъдещото турско правителство за развитието на партньорството между ЕС и Турция и за да продължим напредъка в сътрудничеството си във всички сфери за благото на всички наши граждани", се посочва в общо съобщение на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. Представителите на ЕС поздравиха турския народ за високата избирателна активност.

Междувременно бе съобщено за инцидент в резиденцията на турския президент в Истанбул. Младеж на около 20 години е нападнал полицаи, охраняващи комплекса, и е опитал да проникне вътре. Служителите на реда го спрели и препречили пътя на човека. В отговор мъжът е открил огън и след това се е опитал да се застреля. Нападателят е приет в местна болница и състоянието му е критично. Турският президент Реджеп Ердоган не е бил в комплекса. Причините за инцидента са в процес на разследване. По данни на в. "Хюриет" мъжът е бил с криминално досие.

Лирата и борсата тръгнаха нагоре

Победата на Партията на справедливостта и развитието на турските избори се отрази положително на истанбулската фондова борса и на националната валута - лирата, която през последните месеци преживя спад, съобщи Би Би Си. В сутрешната търговия днес лирата повиши курса си с 3% спрямо долара, след като от началото на тази година бе загубила 25% от стойността си. Основният индекс на фондовата борса в Истанбул нарасна с 5%.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе