Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ердоган: Поисках сдържаност от Тръмп за Иран

Ердоган: Поисках сдържаност от Тръмп за Иран

Турция следи ситуацията след убийството на най-висшия ирански командир Касем Солеймани в Багдад с огромна загриженост, защото изглежда, че това напрежение няма да приключи дотук, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

"Убийството на високопоставен командир на държавата, няма да остане неотмъстено", каза той в интервю за CNN Türk, като подчерта, че и САЩ, и Иран трябва да предприемат стъпки за намаляване на напрежението.

"Обадих се на (американския президент Доналд) Тръмп да упражни сдържаност към Иран в телефонен разговор четири или пет часа преди удара. Ние бяхме шокирани след получаването на новината", каза Ердоган.

Той добави, че превръщането на Ирак в конфликтна зона заради напрежението между САЩ и Иран вреди на стабилността на региона.

Солеймани, командир на действащите в чужбина сили на Революционната гвардия, беше убит при удар на САЩ срещу неговия конвой край летището в Багдад. При атаката също беше убит подкрепяният от Иран лидер на иракската милиция Абу Махди ал Мухандис.

Атаката отведе Вашингтон нагнети изключително силно напрежението с Иран и действащите в негова подкрепа милиции в целия регион.

Коментирайки разполагането на турските войски в Либия, Ердоган подчерта, че в момента в близкоизточната страна има 2500 бойци от руската паравоенна частна група "Вагнер“ и 6000 войници от Судан, които подкрепят опозиционните сили.

"Защо ние не трябва да ходим, след като легитимното правителство поиска това от нас?", риторично попита той.

Ердоган каза, че турските войници са започнали дислоциране в Либия, след като миналата седмица парламентът одобри подобен ход. "Задължението на нашите войници е координация. Те ще развият оперативния център там. Нашите войници постепенно започват да го правят", каза той.

Ердоган заяви, че целта на Турция е "не да се сражава", а "да подкрепи законното правителство и да избегне хуманитарна трагедия".

Той добави, че Турция няма да разполага собствени бойни сили. Старши турски военни ще координират "бойните сили", обясни Ердоган, споделяйки техния опит и информация в подкрепа на Триполи.

Турският президент допълни, че Турция, Германия, Великобритания и Франция ще проведат още една четиристранна среща за Сирия в Истанбул през февруари. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе