Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ердоган подгони футболист за преврата

Ердоган подгони футболист за преврата

Турски съд е издал заповед за арест на бившия футболист Хакан Шукур по обвинение в участие в осуетения преврат от 15 юли, съобщи в. "Гардиън". Властите в страната издирват както Шукур, така и негови близки. Футболистът е заподозрян във връзки с проповедника Фетуллах Гюлен, обвинен за организиране на пуча.

Заповедта за арест е издадена от прокурар в провинция Сакария. Според нея Шукур е обвинен в "членство във въоръжена терористична група" - така Анкара нарича организацията на Гюлен. Идентични обвинения са повдигнати и срещу бащата на Шукур - Селмет, съобщава Анадолската агенция. Издадена е и заповед за конфискуване на имуществото им в Турция.
Според турските медии Хакан Шукур и семейството му са напуснали страната по-рано тази година, като по неофициална информация се намират в САЩ. Властите в Турция се заканиха, че ще издирват обвинените с червена бюлетина с Интерпол. Частният тв канал НТВ обаче съобщи, че бащата Селмет е бил задържан в петък в град Адапазари, в провинция Сакария.

Шукур е трън в очите на президента Реджеп Ердоган през последните години, но това невинаги е било така, припомнят медиите. Ердоган и Гюлен, също приятели в миналото, са присъствали на сватбата на Шукур. След футбола Шукур стана депутат от управляващата партия, но през 2013 година подаде оставка заради мащабно разследване за корупция срещу членове на правителството. През юни т.г. той бе подсъдим задочно за обида на Ердоган в социалните медии.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе